NSO Group: Facebook wilde componenten van onze spyware inzetten

06-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

NSO Group: Facebook wilde componenten van onze spyware inzetten

Facebook wilde in 2017 toestemming krijgen voor het gebruik van softwarecomponenten van de spyware Pegasus. Deze spyware is ontwikkeld door het omstreden Israëlische NSO Group, dat nu tegenover Facebook in de rechtbank staat.

Dit blijkt uit een rechtbankverklaring van de directeur van NSO Group Shalev Hulio die door Motherboard zijn gepubliceerd. NSO Group is door Facebook aangeklaagd wegens misbruik van een kwetsbaarheid in WhatsApp, onderdeel van Facebook. Via deze Facebook bleek NSO Group zijn Pegasus software op smartphones van doelwitten te installeren.

Onavo

Hulio meldt in zijn verklaring dat Facebook interesse toonde in bepaalde aspecten van de Pegasus spyware. Deze zou Facebook hebben willen inzetten voor zijn omstreden VPN-dienst Onavo. Deze dienst bleek stiekem het netwerkverkeer van gebruikers te analyseren. NSO Group stelt niet met Facebook in zee te zijn gegaan, aangezien het bedrijf alleen aan overheden, opsporingsinstanties en inlichtingendiensten levert.

NSO Group is een bedrijf dat al langere tijd onder vuur licht. Het bedrijf ontwikkelt spionagesoftware. Het bedrijf stelt dat de software alleen bedoeld is om terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden. Sommige klanten bleken eerder de software echter ook in te zetten tegen onder meer activisten en journalisten.

Terug naar nieuws overzicht