Wereldwijde IT-investeringen dalen met 2,7% door coronacrisis

04-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Wereldwijde IT-investeringen dalen met 2,7% door coronacrisis

De wereldwijde IT-investering dalen met 2,7% door de pandemie van het coronavirus. De crisis dwingt bedrijven wereldwijd tot maatregelen, waarbij veel partijen kostenbesparingen voor de korte termijn doorvoeren. De investeringen in hardware, software en IT-diensten daalt naar verwachting meer dan het algehele BBP. Dit is te wijten aan snelle kostenbesparingen die IT-kopers en consumenten proberen te realiseren met het oog op teruglopende omzetcijfers, winst en werknemersaantallen.

Dit voorspelt onderzoeksbureau IDC. "De totale IT-investeringen nemen af in 2020, ondanks toenemende vraag en inzet van bepaalde technologieën en services door individuele bedrijven en consumenten", zegt Stephen Minton, program vice president van IDC's Customer Insights & Analysis group. "Bedrijven in sectoren van de economie die het hardst getroffen worden in de eerste helft van het jaar reageren door aankopen en projecten uit te stellen. Door het gebrek aan zich op medische factoren zorgt dat bedrijven extreem voorzichtig zijn als het gaat om budgettaire planningen voor de korte termijn."

idc-coronavirus-it-investeringen-2020-1.png

Minder investeringen in apparaten

Vooral de investeringen in PC's, tablets, mobiele telefoons en randapparaten lopen hard terug. De algehele investeringen in apparaten dalen met 8,8%. De PC-markt krimpt al langer, wat te wijten is aan een sterke focus op Windows-upgrades in 2019. De crisis verstoort echter ook de smartphonemarkt, waarvan verwacht werd dat deze dankzij 5G-upgrades juist zou aantrekken.

Investeringen in servers, storage en netwerkapparaten neemt eveneens af ondanks sterke vraag voor clouddiensten. Klanten stellen aankopen uit in hun initiële reactie op de coronacrisis. De totale investeringen in infrastructuur (inclusief cloud) nemen toe met 5,3%. Deze groei is echter volledig afkomstig van grootzakelijke investeringen in Infrastructure as a Service (IaaS) en investeringen door cloud providers in servers. Tegelijkertijd nemen de investeringen in servers en storage af met 3,3%, terwijl de investeringen in netwerkapparatuur met 1,7% teruglopen.

Snelle kostenbesparingen

"Hardwareinvesteringen in het algemeen is altijd een indicator voor snelle kostenbesparingen gedurende een economische crisis, als een manier voor bedrijven om de winstgevendheid op de korte termijn te beschermen", aldus Minton. "In eerdere economische crises loopt IT-hardware voor op de algehele economie, zowel wat betreft krimp als herstel. Dit komt door de onderliggende vraag niet plotseling verandert, maar de timing van aankopen verschuift en vertraagt. Dit is nu nog sneller mogelijk dan in het verleden. Wat nu anders is, is dat cloud een grotere factor is dan in eerdere wereldwijde recessies. Dit betekent dat de algehele investeringen minder volatiel zijn dan in de vorige twee grote dalingen van IT-investeringen."

idc-coronavirus-it-investeringen-2020-2.png

Andere segmenten

Verder blijkt uit de cijfers van IDC dat de investeringen in IT-services met 2% teruglopen, waarbij vooral de vraag naar project-georiënteerde diensten hard krimpt. Software laat naar verwachting juist een groei van bijna 2% zien, wat te wijten is aan cloudinvesteringen. Als we kijken naar de ICT-investeringen inclusief telecom en andere communicatievormen dalen de investeringen met 1,6% tot 4,1 biljoen dollar. Vorig jaar groeiden deze investeringen nog met 3,5%.

idc-coronavirus-it-investeringen-2020-3.png

Terug naar nieuws overzicht