Huawei waarschuwt voor Chinese maatregelen tegen Amerikaanse techbedrijven

02-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Huawei waarschuwt voor Chinese maatregelen tegen Amerikaanse techbedrijven

Huawei waarschuwt dat de Amerikaanse vijandigheden richting het Chinese bedrijven niet onbeantwoord zullen blijven. Het techbedrijf verwacht dat de Chinese overheid met tegenmaatregelen zal komen.

Hiervoor waarschuwt bestuurslid Eric Xu tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Huawei, meldt Reuters. Ondanks dat het bedrijf met dubbele cijfers is gegroeid, maakte het bedrijf zijn zwakste fiscale jaar in drie jaar tijd bekend. "De Chinese overheid gaat niet toekijken hoe Huawei 'afgeslacht' wordt", zegt Xu in een toelichting.

Amerikaanse apparaten verbieden

"Waarom zou de Chinese overheid het gebruik van 5G-chips of 5G-chip gebaseerde basisstations, smartphones en andere slimme apparaten geleverd door Amerikaanse bedrijven niet verbieden vanwege veiligheidsredenen?", vraagt Xu zich hardop af.

De topman verwijst hiermee naar de aantijgingen van de Amerikaanse overheid dat Huawei spionage voor de Chinese overheid faciliteert. Het bedrijf zou daarmee de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengen. Bewijs voor deze aantijgingen is nooit gepubliceerd.

Zwarte lijst

Huawei is door de Amerikaanse overheid in mei 2019 op de Entity List geplaatst. Dit is een zwarte lijst met bedrijven waarmee Amerikaanse organisaties alleen handel mogen drijven indien zij hier expliciet toestemming voor krijgen van de Amerikaanse overheid.

Deze week meldden bronnen van Reuters dat de Amerikaanse autoriteiten aanvullende maatregelen voorbereiden om de levering van chips aan Huawei verder in te perken. De Amerikanen willen bedrijven die Amerikaanse chipmachines gebruiken verplichten een licentie aan te vragen om chips aan Huawei te mogen leveren. Deze maatregelen lijken specifiek bedoeld te zijn op Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), een grote fabrikant van chips voor Huawei's HiSilicon unit.

 

Terug naar nieuws overzicht
Security