Sterke vraag naar PC devices in Nederland

Sterke vraag naar PC devices in Nederland

Sterke vraag naar PC devices in Nederland

Sterke vraag naar PC devices in Nederland

01-04-2020 | door: Witold Kepinski

Sterke vraag naar PC devices in Nederland

De volumeverkoop van pc's via de grootste distributeurs van West-Europa steeg met 38% op jaarbasis in de eerste drie weken van maart, aangezien de versnelde verspreiding van het coronavirus een enorme stijging van de verkoop van op afstand werkende apparaten veroorzaakte, volgens de laatste gegevens gepubliceerd door onderzoeksbureau CONTEXT. In Nederland steeg de verkoop van pc's met 35,2 procent.

Naarmate de crisis in Europa verergerde en landen achtereenvolgens strengere maatregelen namen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, leidde de resulterende vraag naar thuiskantoorapparatuur tot een jaarlijkse groei van + 51% in de verkoop van notebooks en een + 9% stijgen in die van desktops. De stijging was groter voor zakelijke producten: de verkoop van commerciële notebooks steeg met + 56% in vergelijking met + 44% voor consumentgerichte producten, terwijl er voor desktops jaar-op-jaar groei was (van + 16%) alleen in het bedrijfsgerichte segment.

Kijkend naar de belangrijkste West-Europese markten, werd de groei van de verkoop van notebooks geleid door Italië, het Europese land dat voor het eerst werd getroffen door de uitbraak en het eerste dat strikte maatregelen invoerde om de verspreiding te vertragen: Italiaanse distributeurs zagen de verkoop van notebooks stijgen met + 110% in de eerste drie weken van maart. Spanje was de volgende met een groeipercentage van + 87%, gevolgd door Duitsland (+ 52%), het VK (+ 50%) en Frankrijk (+ 5%).

De enorme vraag naar thuiswerkende apparaten in de afgelopen weken heeft in een aantal West-Europese landen geleid tot een aanzienlijke vermindering van de notebookvoorraad. Nu het binnenkomende aanbod in verschillende mate (afhankelijk van de OEM en productcategorie) wordt verstoord door productie- en logistieke problemen, kan het leveren van pc's voor het groeiende aantal thuiswerkers de komende weken een uitdaging worden.

"De huidige uitzonderlijk sterke groeipercentages houden verband met de plotselinge behoefte om werknemers te migreren naar thuiswerk en zullen naar verwachting tijdelijk zijn", zegt Marie-Christine Pygott, senior analist bij CONTEXT. "Desalniettemin heeft de huidige crisis bij veel organisaties waarschijnlijk het besef vergroot van de economische noodzaak om degelijke digitale oplossingen te bieden, en dit zal naar verwachting op langere termijn leiden tot meer investeringen op dit gebied."

Terug naar nieuws overzicht