Hackathon voor innovatie oplossingen om coronacrisis te lijf te gaan

01-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Hackathon voor innovatie oplossingen om coronacrisis te lijf te gaan

De snelgroeiende wereldwijde beweging #hackthecrisis komt dit weekend naar Nederland. Vrijwilligers uit de Nederlandse startup- en techgemeenschap organiseren van 3 tot en met 5 april onder leiding van TNW en Innofest een online hackathon. De hackathon daagt deelnemers uit met innovatieve oplossingen te komen voor de bestrijding van de corona-pandemie.

Sinds het ontstaan van de #hackthecrisis-beweging, twee weken geleden in Estland, is er wereldwijd een groeiend aantal hackathons georganiseerd waarbij vele tienduizenden mensen betrokken zijn. Aanstaande zondag kiest een deskundige jury onder leiding van Boris Veldhuijzen van Zanten, CEO van TNW, de winnende oplossingen van de Nederlandse editie.

Grote uitdagingen

COVID-19 zet onze wereld op zijn kop. Wereldwijd zien mensen zich voor een paar van de grootste uitdagingen gesteld die we in tijden hebben gezien. In de gezondheidszorg, maar ook op economisch en maatschappelijk vlak. Een wereldwijde pandemie vraagt om wereldwijde inspanningen. En geïnspireerd door de inmiddels mondiale #hackthecrisis-beweging van de Estse accelerator Garage48, hebben TNW, Startup Amsterdam, Innofest en vele andere koplopers binnen de Nederlandse startup- en innovatiewereld de handschoen opgepakt om Hack The Crisis ook naar ons land te brengen.

Zoals projectleider Sebastien Toupy van TNW aangeeft: “We organiseren deze hackathon om oplossingen te vinden voor diverse problemen die het coronavirus veroorzaakt. Ons team benadert momenteel experts en innovators uit verschillende sectoren. Van beleidsmakers tot zorgprofessionals, maar ook ontwerpers, technici en startups. In 48 uur creëren de deelnemers oplossingen die snel lokaal kunnen worden getest en die met behulp van de juiste partners op schaal kunnen worden geïmplementeerd om levens te redden en te verbeteren.”

Winnaars ontvangen fondsen en middelen

TNW, Innofest, StartupAmsterdam, Startupbootcamp, GoodUp, Brain Fuel, Women in AI, Hoax, SmartCamels, coronacommunitycare.nl en EY organiseren vanaf 3 april een weekend lang de door vrijwilligers geleide online innovatiemarathon. Deelnemers uit zowel Nederland als daarbuiten ontwikkelen oplossingen voor enkele van de grootste uitdagingen waar we nu als wereldwijde gemeenschap voor staan. Een deskundige jury onder leiding van Boris Veldhuijzen van Zanten, CEO van TNW, kiest op zondag 5 april de winnende oplossingen op basis van hun potentiële impact. De winnaars krijgen fondsen en middelen beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling.

Michel van der Wal, Creative Director bij EY, is enthousiast over het initiatief: “Hack the Crisis is een mooie gelegenheid om te laten zien hoe de digitale gemeenschap kan samenkomen om oplossingen te bedenken die de mensheid mogelijk door deze crisis heen kunnen helpen. Dit laat dan ook perfect zien hoe we gezamenlijk kunnen werken aan een betere wereld.”

Deelnemers, mentoren en partners gezocht

Geïnteresseerde uit Nederland en daarbuiten kunnen zich als deelnemer, mentor of partner aansluiten bij de Hack the Crisis-hackathon. Deelnemers komen in teams bijeen om innovatieve oplossingen te bedenken voor deze crisis. Mentoren begeleiden de deelnemende teams en helpen zo hun impact te maximaliseren. Partners creëren bewustwording door content te delen via hun kanalen, geldprijzen en prijzen in natura te leveren voor de winnende oplossingen en door de boodschap van #hackthecrisis te versterken. De organisatoren zijn vooral op zoek naar meer experts en uitdagingen uit de gezondheidszorg.

De organisatoren willen een langetermijnplatform creëren voor vernieuwers uit de technologische en creatieve sector rond dit gemeenschappelijke thema. De hackathon is daarom slechts het startpunt voor een verdere samenwerking met platformen die de teams kunnen ondersteunen om de komende weken en maanden met concrete oplossingen te komen om deze crisis het hoofd te bieden.

Meer informatie is hier te vinden. 

Terug naar nieuws overzicht