Mimecast waarschuwt voor nepsites rondom coronavirus

01-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Mimecast waarschuwt voor nepsites rondom coronavirus

Het internet staat momenteel vol met nepsites die inhaken op het coronavirus. Criminelen proberen bijvoorbeeld coronatests te verkopen of claimen een remedie te hebben gevonden. Ook worden mensen opgeroepen om geld te doneren voor de strijd tegen het coronavirus en wordt er nepnieuws verspreid.

Hiervoor waarschuwt securitybedrijf Mimecast. Onderzoekers van Mimecast zijn in de afgelopen twee weken maar liefst 59.700 van dit soort websites tegengekomen. Het gaat onder meer om:

  • 302 websites waarop coronatests worden verkocht
  • 44 websites die suggereren dat er een remedie is
  • Diverse websites met ‘fake news’ over het virus
  • 1 donatiepagina waar naar gegevens wordt gehengeld

Inspelen op angst en onzekerheid

Kwaadwillenden maken op allerlei manieren misbruik van de angst en onzekerheid rondom het coronavirus. Zo waarschuwde Mimecast eerder al voor gerichte phishingaanvallen op thuiswerkers en phishingmails uit naam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De komst van duizenden nepsites past in deze trend.

“Triest genoeg proberen deze criminelen een slaatje te slaan uit de ellende van anderen. Zij weten dat mensen online massaal op zoek gaan naar bijvoorbeeld coronatesten en mondmaskers – en dat ze bereid zijn daar grof geld voor te betalen”, zegt Carl Wearn, hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast. “Opvallend is dat op grote schaal legitieme websites worden gespooft en gekopieerd, waardoor de nepsites vaak nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.”

Extra alert zijn

Wearn roept mensen op de komende tijd extra alert te zijn als ze zich op internet begeven. “Daarnaast adviseer ik u om alleen coronagerelateerde producten aan te schaffen bij betrouwbare aanbieders. Als u toch iets koopt via zo’n schimmige website, is het vrijwel zeker dat u het geld kwijt bent. En zelfs als u wél iets ontvangt, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een namaakproduct dat niet goed werkt.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security