Bill Gates roept op tot volledige lockdown in de VS

Bill Gates

30-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Bill Gates roept op tot volledige lockdown in de VS

Bill Gates (foto) roept op tot een volledige lockdown in de Verenigde Staten (VS). Dit is volgens de voormalige CEO en medeoprichter van Microsoft de enige manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Dit zegt Gates in een interview met CNN. Gates waarschuwt al jaren voor de gevaren van een pandemie. Zo wees Gates eerder al op varkensgriep H1N1 in 2009, waar naar schatting 18.000 mensen het leven door verloren. Gates schreef in 2010 in een blogpost dat we geluk hebben gehad dat deze pandemie niet omvangrijker was, aangezien we volledig onvoorbereid waren. Ook in 2015 trok Gates aan de bel, ditmaal tijdens een TED conferentie in het Canadese Vancouver. In zijn TED talk 'The Next Outbreak? We're Not Ready' noemde Gates het gevaar van een virus veel groter dan het gevaar van een oorlog. "Als iets in de komende decennia meer dan tien miljoen mensen zal doden, is dit waarschijnlijk een zeer besmettelijk virus en geen oorlog", aldus Gates. Deze TED Talk is hier terug te kijken.

Gates uitte in 2016 opnieuw zijn zorgen in een interview met de BBC, en vervolgens in 2017 tijdens een toespraak bij de Munich Security Conference. In 2018 trok hij opnieuw aan de bel tijdens de jaarlijkse Shattuck Lecture van de Massachusetts Medical Society. Gates wees hierbij op de Ebola uitbraak in West-Afrika. "Paniek brak wereldwijd uit. Overheden haastten zich om de infectie in te dammen. Tegen de tijd dat de laatste patiënt negatief testte voor het virus, had de uitbraak duizenden levens gekost en miljarden dollars aan economische verlies veroorzaakt", zei Gates.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid