Advertentiemarkt levert VS telecomdata voor aanpak coronavirus

31-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Advertentiemarkt levert VS telecomdata voor aanpak coronavirus

De Amerikaanse autoriteiten krijgen geanonimiseerde locatiegegevens van telecomgebruikers niet van telecomproviders, maar van adverteerders. Deze adverteerders werken aan een portal om de Amerikaanse overheid toegang te bieden tot deze data.

Dit meldt WSJ op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de plannen. De portal moet toegang gaan bieden tot locatiegegevens van gebruikers in mogelijk vijfhonderd Amerikaanse steden.

Verspreiding van virus tegengaan

De data maakt het onder meer mogelijk na te gaan waar in de steden het bovenmatig druk is. Dit maakt het mogelijk in te grijpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De data moet ook inzichtelijk maken in hoeverre burgers maatregelen om binnen te blijven daadwerkelijk opvolgen. Ook willen de Amerikanen de economische impact van de crisis met de data in kaart brengen.

De Verenigde Staten (VS) zijn niet de enige die geanonimiseerde telecomdata inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Ook verschillende Europese landen zetten deze data in. De Nederlandse overheid onderzoekt eveneens mogelijkheden hiervoor.

Terug naar nieuws overzicht