Critici: Rusland voert vergaande surveillancemaatregelen in tijdens coronacrisis

30-03-2020

Critici: Rusland voert vergaande surveillancemaatregelen in tijdens coronacrisis

Voorvechters van privacy en vrije meningsuiting vrezen dat de Russische overheid de huidige crisis rondom het coronavirus gebruikt om vergaande surveillancemaatregelen in te voeren.

Dit meldt CNN. Het gaat onder meer om een 'Russische internet', dat door de Russische overheid is af te sluiten van de rest van het internet. De bouw van deze internetinfrastructuur is vorig jaar door de Russische president Vladimir Poetin goedgekeurd.

Gezichtsherkenning

Denk echter ook aan het gebruik van gezichtsherkenning in de Russische hoofdstad Moscow. Dit systeem is eerder dit jaar uitgerold en leidde tot protest van onder meer privacyvoorvechters die naar de rechter stapte.

In het kader van de coronacrisis zet de Russische overheid deze technologie nu in. Zo claimt de politie van Moscow tot nu toe 200 mensen die de quarantaineregels overtraden te hebben beboet dankzij het gebruik van gezichtsherkenning. Volgens enkele Russische media werden sommige overtreders in minder dan dertig seconden nadat zij hun woning verlieten gedetecteerd.

Telecomdata

Daarnaast wil Rusland net als veel andere landen wereldwijd telecomdata inzetten om de verspreiding van het virus te monitoren. Het land gaat hierbij verder dan Europese landen, die geanonimiseerde telecomdata gebruiken. Rusland wil individuele personen volgen. Het systeem dat dit mogelijk maakt moet eind deze week gereed zijn.

Lees hier verder.

Terug naar nieuws overzicht