Redactie - 30 maart 2020

William Janssen (DeltaBlue) over de voordelen van Platform-as-a-Service

William Janssen (DeltaBlue) over de voordelen van Platform-as-a-Service image

Met de PaaS-oplossing DeltaBlue bouwen ook niet-professionele ontwikkelaars snel, makkelijk en veilig nieuwe applicaties in de cloud. Maar het platform kan meer, zegt CEO William Janssen. “Met onze PaaS-oplossing koppel je net zo gemakkelijk bestaande applicaties aan diezelfde cloud, ook traditionele on-premises applicaties. Resultaat: je brengt al je applicaties samen, dat geeft grip en overzicht.”

Bij DeltaBlue zeggen ze: cloud is goed, cloud is leuk en natuurlijk wil iedereen er naartoe. “Maar juist doordat het zo gemakkelijk is geworden om applicaties in de cloud neer te zetten, is het vooral bij grotere bedrijven een chaos geworden”, vindt William Janssen, die sinds augustus 2019 de scepter zwaait over de Vlaamse specialist in digitale transformatie. “Er draait het een en ander bij AWS Lambda – vaak neergezet vanuit verschillende takken van een organisatie – maar tegelijk staan er ook allerlei 'dingetjes' bij kleinere cloudaanbieders. En dan is er nog een 'supermoderne cloudoplossing' om alles te beheren wat nog traditioneel on-premises draait. Al die verschillende cloudoplossingen zijn lastig te beheren.”

Het mooie van DeltaBlue is dat gebruikers van dit Platform-as-a-Service niet alleen snel, makkelijk en ook veilig applicaties kunnen bouwen in de cloud, maar dat de oplossing ook geschikt is voor het verclouden van traditionele legacy-applicaties. Janssen: “Met onze PaaS-oplossing bieden wij dezelfde omgeving aan voor traditionele applicaties. Want waarom zou je met een bestaande (legacy-)applicatie helemaal opnieuw moeten beginnen in de cloud, als je voordeel wilt hebben van hetzelfde, al bestaande gedachtegoed? Het grote voordeel van een hybride cloudoplossing als DeltaBlue is dat je weer één centrale plek hebt waar je al je applicaties kunt beheren.”

Simpel, snel, veilig

De PaaS-oplossing van DeltaBlue is allereerst een volledig beheerde omgeving waarin (ook niet-professionele) ontwikkelaars heel simpel en snel applicaties kunnen ontwikkelen in de cloud, zonder zich zorgen te hoeven maken over beveiliging en andere zaken. “Organisaties die regelmatig en snel nieuwe applicaties nodig hebben, zoals webdevelopers, willen maar één ding: volledige ontzorging, juist ook als het gaat om het heikele punt van security”, weet Janssen. “Vergeet niet: het gaat vaak om mensen die creatief bezig zijn en snel een nieuwe applicatie willen gebruiken. Maar om die te kunnen bouwen, moeten ze ineens iets heel technisch doen. Het installeren van Drupal bijvoorbeeld, het opensource-contentmanagementsysteem en contentmanagementframework dat wordt gebruikt om websites en weblogs te beheren. Zo'n creatieveling die aan websites werkt, moet dan weten hoe een database werkt, terwijl hij gewoon (snel) iets wil hebben waar-ie z'n spullen in kwijt kan.”

DeltaBlue is met name populair in de (creatieve) wereld van onder anderen websitedevelopers en e-commerce ondernemingen. Wat ontwikkelaars aldaar – en dat hoeven geen professionele programmeurs te zijn – volgens Janssen feitelijk willen, is alle leuke dingen die ze maken eenvoudig ergens kunnen neerzetten. “Daarom focussen wij puur op functionaliteit. Wat er daarna met de betreffende data gebeurt, boeit niet zo. Als het maar ergens veilig en betrouwbaar staat. Net zoals dat ik wil dat er stroom uit het stopcontact komt. Is een extra stopcontact nodig, dan bouw ik er eentje bij, dat is simpel en lukt nog wel. Maar daarmee moet het ook klaar zijn. Of vergelijk het met de aanschaf van een nieuwe laptop. Dan wil je toch ook dat die compleet is en meteen werkt, en dat geen aanvullende installaties nodig zijn? Zo moet het ook zijn met de cloudinstallatie van bijvoorbeeld een nieuw CMS, compleet met contentmanagementframework. Een creatieveling weet vermoedelijk niet eens hoe een database werkt en wil dat waarschijnlijk ook helemaal niet weten.”

Grip op alles

En daar komt dus iets bij dat we met recht uniek in de markt mogen noemen: de mogelijkheid om ook traditionele applicaties met hetzelfde platform te verclouden, zodat die legacy-applicaties deel uitmaken van dezelfde cloudomgeving. “Wij zorgen dat alles weer bij elkaar komt”, vat Janssen de belangrijkste asset van DeltaBlue samen. “Het DeltaBlue-platform geeft weer grip op applicaties en geeft de beheersbaarheid daarvan een enorme boost.”

Maar als alles bij elkaar staat in één hybride cloudomgeving van DeltaBlue, geeft dat dan geen problemen als de Vlaamse aanbieder onverhoopt failliet zou gaan? “Die vraag krijgen we vaak”, moet Janssen erkennen. “Of klanten niet (teveel) aan ons vastzitten als ze eenmaal aan ons beginnen. Het is een terechte vraag, juist omdat we het leven zoveel makkelijker maken. We beseffen dat we in de kern van bedrijven terechtkomen, in de kern van het ontwikkelproces. Daarom is het fijn dat DeltaBlue geen eigen datacenters heeft, dus applicaties blijven hoe dan ook doordraaien. Je krijgt alleen voortaan een factuur van Google en niet meer van ons, dat is allemaal ingeregeld. De omgevingen blijven doordraaien; er vinden alleen geen verdere ontwikkelingen plaats en je hebt geen supportnummer van ons meer.”

Vertrekken?

En als je weg wil naar een ander platform? Janssen heeft dat nog niet gezien – nieuwe klanten komen juist steeds meer binnen – maar wijst erop dat alles bij DeltaBlue 'containerized' draait. “Wij kunnen heel eenvoudig alles omzetten naar Amazon, of bijvoorbeeld Digital Ocean. We pakken onze images op, we converteren ze en zetten ze als een image neer op een nieuwe plek. Maar wil je werkelijk essentieel zijn voor een bedrijf, dan moet je ook strategisch voor elkaar (durven) kiezen. Dan zit je inderdaad vast aan een bepaalde vorm van vendor locking. Dat is bij een aanbieder als Oracle ook, zo werkt het nu eenmaal. Wil je écht toegevoegde waarde en ondersteuning leveren voor een bedrijf, dan moet je in de kern van dat bedrijf kunnen zitten en een strategisch partnership met elkaar aangaan. Vendor locking geeft ook voordelen, als je maar garandeert dat je op de een of andere manier afscheid van elkaar kan nemen. En dat hebben we goed geregeld.”