3D print component maakt snorkelmasker bruikbaar voor medici

27-03-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

3D print component maakt snorkelmasker bruikbaar voor medici

Onderzoekers van IO ontwerpen in samenwerking met medici en bedrijfsleven een 3D-geprinte verbindingsstuk om een gewoon snorkelmasker aan te sluiten op een filtersysteem. Hierdoor wordt het snorkelmasker bruikbaar als beschermingsmasker voor medisch personeel. Het design is wereldwijd beschikbaar gemaakt op Thingyverse zo meldt TU Delft.

TU Delft meldt het volgende over de COVID Lifesaver Mask en de Air-Wave Protector innovaties:

'Er is een wereldwijd tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor medische professionals door de COVID-19-pandemie. Een team van anesthesisten, universiteiten en een groep van bedrijven, die allen hulp bieden zonder winstoogmerk, hebben twee nieuwe herbruikbare gezichtsmaskers ontwikkeld voor medische professionals die COVID-19 patiënten verzorgen en behandelen.

Deze ontwerpen kunnen bijdragen aan de oplossing voor het wereldwijde tekort aan gezichtsmaskers en de veiligheid van medische professionals verbeteren, vooral tijdens het intuberen en intensieve zorgprocedures waarbij het risico op besmetting het grootst is. Beide maskers gebruiken een uniek 3D-geprinte verbindingsstuk om een gewoon snorkelmasker aan te sluiten op een filtersysteem. De COVID Lifesaver Mask gebruikt een hoog-rendement filter uit anesthesieapparatuur om een goedkoop en gemakkelijk te gebruiken systeem te creëren voor kort gebruik. De Air-Wave Protector gebruikt een industrieel ventilator- & filtercomponent om een persoonlijk beschermingsapparaat te creëren voor langer gebruik.

COVID Lifesaver Mask

De combinatie van een gewoon volgelaat-snorkelmasker met een hoog-rendement filter uit anesthesieapparatuur en beademingsapparatuur maakt de ontwikkeling van een herbruikbaar volgelaatsmasker voor medische professionals die veiliger is dan het veelgebruikte FFFP2-masker mogelijk. Het prototype is onderworpen aan klinische studies om kooldioxidevergiftiging uit te sluiten. Het gebruikte anesthesiefilter heeft al bewezen dat het 99.999% van de virussen en bacteriën kan tegenhouden. Hier is nog verder onderzoek gaande.

Air-Wave Protector

De Air-Wave Protector is een combinatie van hetzelfde snorkelmasker gekoppeld aan een filter voor medisch gebruik en een luchtpomp gebruikt in de lassector voor persoonlijke bescherming middels een speciaal ontwikkeld 3D-geprint verbindingsstuk. De luchtpomp zorgt voor een positieve druk in het masker, waardoor het mogelijk weglekken van lucht wordt teruggedrongen en het ademen wordt vergemakkelijkt. Eerste onderzoeken tonen aan dat de oplossing betere bescherming biedt dan de veelgebruikte FFP2-maskers.

Veiligheid en comfort

Een team van medische professionals heeft het snorkelmasker in beide oplossingen getest en aangegeven dat deze goed werkt. Er is ruimte om een bril te dragen in het masker en er kan met patiënten en collega's worden gecommuniceerd. Het herbruikbare masker kan worden ontsmet door de medische instellingen met reeds beschikbare reinigingsmethoden.

Beschikbaarheid

De ontwerpen van de oplossingen zijn open source, wat betekent dat ze vrij kunnen worden gekopieerd om medische professionals over de hele wereld te helpen. Het ontwerp van de 3D-geprinte verbindingsstukken gemaakt door TU Delft wordt beschikbaar gesteld op “thingiverse.com”, een wereldwijde website waarop ontwerpen voor 3D-printers kunnen worden gedeeld.

Hoewel sommige delen van de oplossingen nog in ontwikkeling zijn en nog steeds worden getest, heeft de groep besloten om hun ontwerpen en vooruitgang aan het grote publiek beschikbaar te stellen. Royal Dutch Shell is al begonnen met het printen van de COVID Lifesaver verbindingsstukken in zijn Technology Center in Amsterdam en heeft zijn volledige medewerking verleend om bij te dragen aan de oplossingen die momenteel worden ontwikkeld.

Samenwerking

Het initiatief zonder winstoogmerk heeft verschillende groepen samengebracht (anesthesisten, universiteiten, bedrijven en vrijwilligers) die vergelijkbare ideeën hadden over hoe ze medische professionals konden helpen in hun strijd tegen COVID-19. Met overweldigende passie gingen ze een samenwerking aan om binnen een kort tijdsbestek oplossingen te ontwerpen.

De “COVID Lifesaver Mask” en de “Air-Wave Protector” worden ontwikkeld door een ondersteunend netwerk, bestaande uit:
Een onafhankelijke groep anesthesisten van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC)
Technische Universiteit Delft
Royal Dutch Shell
Air-wave.org, een groep zonder winstoogmerk opgestart door Damen Shipyards, Blue Orange Wave, en VFA Solutions met steun van een grote internationale groep van specialisten en innovatieve bedrijven'

Terug naar nieuws overzicht