Rusland zet locatiegegevens in om coronavirus te bestrijden

23-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Rusland zet locatiegegevens in om coronavirus te bestrijden

Na verschillende Europese landen en de Verenigde Staten wil ook Rusland locatiegegevens van smartphones inzetten in de strijd tegen het coronavirus. De Russische overheid wil mensen die mogelijk besmet zijn op deze manier gaan volgen. Een dergelijk systeem moet binnen vijf dagen klaar voor gebruik zijn.

Het systeem is bedoeld om burgers op te sporen die contact hebben gehad met besmette coronapatiënten. Dit op basis van locatiegegevens aangeleverd door mobiele providers. Rusland wil hiermee onder meer personen die mogelijk besmet zijn te waarschuwen voor de noodzaak in zelfisolatie te gaan. De informatie moet daarnaast gedeeld worden met een speciaal regionaal hoofdkwartier voor de bestrijding van het coronavirus.

Geanonimiseerde gegevens

Rusland volgt hiermee een flink aantal andere landen, waaronder Oostenrijk, Italië en Duitsland. Deze landen zetten locatiegegevens in om de bewegingen van abonnees geanonimiseerd in kaart te brengen. Doordat de data is geanonimeerd is dit naar verluid niet in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

China, Taiwan en Zuid-Korea gaan verder. Zij zetten locatiegegevens in om de bewegingen van patiënten met het coronavirus te monitoren. De landen controleren hiermee of patiënten zich aan quarantaineregels houden. De Taiwanese overheid waarschuwt zelfs dat indien mensen niet thuisblijven of hun telefoon uitzetten, zij bezoek van de politie kunnen verwachten.

Terug naar nieuws overzicht