Wouter Hoeffnagel - 20 maart 2020

Europese Commissie: Telcos mogen internet niet vertragen of blokkeren in coronacrisis

De Europese Commissie waarschuwt Europese telecomproviders te toegang tot bepaalde contentplatformen niet te blokkeren of vertragen in een poging overbelasting van het internet te voorkomen. De beschikbare bandbreedte staat onder druk doordat veel mensen momenteel thuiswerken.

Veel Nederlandse providers meldden de afgelopen dagen een forse toename te zien in netwerkverkeer door verplicht thuiswerken en het sluiten van scholen. De providers benadrukken dat voorlopig voldoende capaciteit beschikbaar is. Eerder vandaag werd al bekend dat Netflix en YouTube in overleg met de EU beide de kwaliteit van streams verlagen om de belasting van de internetinfrastructuur terug te dringen.

De Europese Commissie wijst erop dat telecomproviders maatregelen mogen nemen om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Het is echter niet toegestaan netwerkverkeer te blokkeren, vertragen of prioriteren, aangezien dit in strijd is met de Europese regels voor netneutraliteit. Providers moeten dan ook maatregelen nemen zonder 'individuele content providers te discrimineren'.