Wouter Hoeffnagel - 20 maart 2020

Soepelere regels voor contactloos betalen met oog op coronavirus

Banken versoepelen de regels rondom contactloos betalen. Klanten hoeven minder vaak hun pincode in te toetsen en het cumulatieve limiet voor contactloos betalen is verhoogd van 50 euro naar 25 euro.

Dit maakt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend. De maatregelen zijn bedoeld om mensen meer mogelijkheden te bieden volledig contactloos te betalen met het oog op het coronavirus. Door contact met betaalautomaten te beperken hopen Nederlandse banken de verspreiding van het virus in te perken.

Al langer is het mogelijk contactloos te betalen met pinpassen van Nederlandse banken. Om misbruik te voorkomen moeten klanten na een aantal contactloze betalingen hun pincode ter controle invoeren. De banken hogen dit aantal op, zodat minder klanten minder vaak hun pincode invullen. Wie meer dan 25 euro wil pinnen, moet zijn pincode wel nog steeds invoeren. Daarnaast bestaat een limiet voor het totaalbedrag dat klanten per dag contactloos kunnen betalen. Dit limiet is verhoogd van 50 naar 100 euro.