Witold Kepinski - 20 maart 2020

Bechtle presenteert dubbele groeicijfers

Bechtle presenteert dubbele groeicijfers image

Voor Bechtle AG was het boekjaar 2019 een van de meest succesvolle in zijn geschiedenis. De inkomsten stegen met 24,3 procent tot 5.374,5 miljoen euro, het op één na hoogste groeipercentage van de afgelopen 15 jaar. De winst voor belastingen (EBT) steeg met 22,3 procent tot 236,3 miljoen euro. Ondanks hogere afschrijvingen en amortisatie bedroeg de EBT-marge een uitstekende 4,4 procent. In 2019 kon Bechtle zijn kapitaalverbintenis aanzienlijk verminderen; aldus bedroeg de vrije kasstroom aan het einde van het jaar 109,5 miljoen euro. Op 31 december telde Bechtle 11.487 werknemers, ongeveer 1.482 of 14,8 procent meer dan in het voorgaande jaar.

De inkomsten stegen met dubbele cijfers in alle regio's en segmenten. Door acquisities en andere redenen was de groei van de internationale bedrijven bijzonder sterk. Voor het eerst in zijn geschiedenis behaalde Bechtle in één boekjaar overzeese inkomsten van meer dan 2 miljard euro. De organische groei van de groep bedroeg 15,2 procent. “2019 was het derde jaar op rij waarin we groeicijfers met dubbele cijfers konden presenteren. We profiteren nu van de strategische versterking die we de afgelopen jaren systematisch hebben doorgevoerd" aldus Thomas Olemotz (foto), CEO van Bechtle AG.

Systems integration business maakt een sterke organische groei door
In 2019 verhoogde het segment IT Systems Integration & Managed Services de omzet met 19,9 procent tot 3.485 miljoen euro. De autonome groei was sterk en bedroeg 16,8 procent, zowel door de bedrijven in Duitsland als door de bedrijven in het buitenland. In verslagperiode heeft de onderneming zijn brede spectrum aan diensten verder uitgebreid, bijvoorbeeld op het gebied van hybride en multi-cloudconcepten, moderne werkplek- en datacenterarchitecturen, netwerk-, beveiligings- en applicatieoplossingen. De EBIT steeg met 18,8 procent tot 149,8 miljoen euro. De EBIT-marge bleef daarmee stabiel op 4,3 procent.

E-commerce rapporteert een sterke marge
In 2019 verhoogde het IT-e-commercesegment de omzet met 33,3 procent tot 1.889,4 miljoen euro. Dit weerspiegelt ook de acquisitie van de Franse Inmac WStore in september 2018. Het segment realiseerde echter ook een autonome omzetgroei van 11,8 procent. De groei was vooral sterk in de Benelux en in Zuid-Europa. Ondanks de sterke stijging van afschrijvingen en amortisatie in verband met de aankoopprijs, kende de EBIT een aanzienlijke groei van 32,7 procent tot 91,5 miljoen euro. De marge bleef met 4,8 procent dicht bij het niveau van vorig jaar (4,9 procent).

Verminderd werkkapitaal ondanks hoog groeipercentage
In de verslagperiode is Bechtle begonnen met het nemen van maatregelen om de cashflow en het werkkapitaal te optimaliseren. Ondanks de hoge omzetgroei stegen de voorraden met slechts 1,9 procent. In totaal is het werkkapitaal met 11,5 procent gestegen, een cijfer dat aanzienlijk lager is dan de omzetgroei. Deze positieve ontwikkeling was ook zichtbaar in de cashflow. Per balansdatum is de kasstroom uit operationele activiteiten gestegen naar 186 miljoen euro en de vrije kasstroom naar 109,5 miljoen euro, voor het eerst boven de grens van 100 miljoen euro. Deze zeer comfortabele liquiditeitssituatie is een van de redenen waarom Bechtle AG aan de algemene vergadering voorstelt om het dividend met 20 procent te verhogen tot € 1,20 per aandeel.

Onzekerheden in het boekjaar 2020
De mondiale economische situatie aan het begin van het jaar is zwaar getroffen door de pandemie van het coronavirus. Het is momenteel niet mogelijk om met enige zekerheid te voorspellen hoe dramatisch en blijvend de verwachte negatieve impact op de wereldwijde economische ontwikkelingen zal zijn. Ondanks deze onzekerheden houdt Bechtle vast aan het plan om de inkomsten en verdiensten in de loop van het jaar aanzienlijk te verhogen. De beoogde EBT-marge moet minstens gelijk zijn aan die van vorig jaar.

“De huidige situatie is allesbehalve positief. Aangezien de productie in China voor een periode is stilgelegd, verwachten we gedurende het jaar een aanzienlijk tekort in de aanvoer van bepaalde producten en zal het economische klimaat in Europa zeer waarschijnlijk afkoelen onder druk van de corona-pandemie. De mate waarin we onze doelen tegen deze achtergrond kunnen bereiken, hangt af van hoe de crisis zich zal ontvouwen. Anderzijds heeft de huidige situatie het cruciale belang van IT onderstreept. We verwachten dat zodra de pandemie voorbij is, de neiging van onze klanten om te investeren nog sterker zal zijn dan ooit”, zegt Dr. Thomas Olemotz.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024