Wouter Hoeffnagel - 19 maart 2020

ECB stelt 750 miljard euro extra beschikbaar voor coronacrisis

De Europese Centrale Bank komt met een nieuw plan om de economische gevolgen van het coronavirus in te perken. Via het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) stelt de ECB een bedrag van 750 miljard euro extra beschikbaar om staats- en bedrijfsobligaties op te kopen.

Het plan is een aanvulling op een reeks maatregelen die de ECB vorige week al aankondigde. Toen besloot de ECB een bedrag van 120 miljard euro extra in de economie te steken. Het opkoopprogramma dat nu is geïntroduceerd moet zorgen voor een lagere rente op obligaties. Dit maakt het goedkoper voor landen om kapitaal aan te trekken om de impact van het coronavirus op te vangen.

Regels herzien

De ECB wil ook de eigen regels voor het opkopen van obligaties herzien. "Er is een limiet aan wat de ECB volgens eigen regels kan opkopen. Daarmee wordt voorkomen dat ze de grootste schuldeiser van een land worden. Zo blijft de bank buiten de politiek", legt economieverslaggever Eva Wiessing van de NOS uit. Met name Italië is hard getroffen door de coronacrisis en ziet zijn staatsschuld daardoor snel oplopen.

Daarnaast laat de ECB staatsobligaties toe die eerder nog werden geweigerd. Een voorbeeld is Griekse obligaties, die tot voor kort als 'junk' werden beschouwd vanwege het risico dat zij niet volledig worden afgelost.