Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
19-03-2020 | door: Redactie

Nederlands Kanker Instituut analyseert gegevens in dagen in plaats van weken

In 1913 werd het NKI opgericht omdat de oprichters een kankerinstituut wilden “waar patiënten met kwaadaardige gezwellen adequaat konden worden behandeld en waar kanker en aanverwante ziekten konden worden bestudeerd.” Destijds konden er in het laboratorium maximaal tien wetenschappers werken. Tegenwoordig werken er in totaal ongeveer 650 wetenschappers en ondersteunend personeel bij het Nederlands Kanker Instituut. 

Het Nederlands Kanker Instituut (NKI) behoort tot de top 10 van kankercentra ter wereld. Het combineert een kankerkliniek met een onderzoeksinstituut dat van kanker een chronische ziekte wil maken. Het NKI vervult een belangrijke rol als nationaal en internationaal centrum voor wetenschappelijke en klinische expertise, ontwikkeling en training. 

‘VDI by day, Compute by Night’

Of mensen nu bezig zijn met onderzoek of het verlenen van zorg, de werknemers van NKI moeten hun werk kunnen doen, met gemakkelijke toegang tot hun tools en apps. De IT-afdeling is daarom van cruciaal belang. Roel Sijstermans, hoofd IT bij NKI: “Medewerkers moeten vaak op IT wachten, dus de uitdaging voor onze IT-afdeling was om veel meer selfservice toe te passen voor onze gebruikers.” Om dit te bewerkstelligen moest het NKI haar End User Computing-omgeving moderniseren. Het moest makkelijker worden om (meer) gegevens te delen en om onderzoek te doen. Hierdoor is er meer tijd voor de patiënt, omdat je niet constant in moet loggen en dus geen tijd hieraan verspild. Verder is beveiliging erg belangrijk, omdat een ziekenhuis en onderzoekscentrum over veel persoonlijke en waardevolle onderzoeksgegevens gegevens beschikt. 

De End User Computing-omgeving moest dus verbeterd worden. Met de nieuwe EUC-oplossing van VMware heeft het NKI veel meer rekenkracht. Maar het zou een ‘waste of resources’ zijn om deze extra power alleen tijdens werktijd te gebruiken. Daarom besloot het NKI om deze rekenkracht beschikbaar te stellen voor onderzoek, zodat onderzoekers 24/7 de benodigde rekencapaciteit hebben om sneller ontdekkingen te doen. Door de EUC-infrastructuur ook 's nachts te gebruiken en met behulp van deep-learning software kankercellen te analyseren en te herkennen, gebruikt het instituut zijn End User Computing als een force for good. Zelf noemen ze deze aanpak: ‘VDI by day, Compute by Night’. 

Bram van den Broek, Senior Postdoc: “Het genezen van kanker is een zeer lange keten van kleine ontdekkingen. Onderzoekers verzamelen overdag gegevens en maken beelden met microscopen. Deze plaatsen ze vervolgens in de rij waar andere gegevens wachten op analyse. 's Nachts gaan virtuele machines aan de slag om de gegevens en beelden te verwerken en te analyseren. Als je in de ochtend weer op je werkt komt zijn de gegevens geanalyseerd.” Hierdoor kan het NKI patiënten sneller van een diagnose voorzien. Roel Sijstermans, hoofd IT bij NKI: ”VMware biedt de technologie, maar ook de kennis om een ultramoderne infrastructuur en werkplek te creëren voor onze zorgverleners en onderzoekers.”

Gegevens snel analyseren

Door gebruik te maken van innovatieve technologie heeft het ziekenhuispersoneel van NKI nu snel en gemakkelijk toegang tot medische gegevens en applicaties, waardoor beslissingen over behandelingen worden versneld en de patiëntenzorg wordt verbeterd. De onderzoekers van NKI kunnen nu gegevens in dagen - in plaats van weken - analyseren, waardoor doorbraken in kankeronderzoek worden versneld. 

Terug naar video overzicht