Israël zet anti-terrorisme technologie in in strijd tegen coronavirus

18-03-2020

Israël zet anti-terrorisme technologie in in strijd tegen coronavirus

Israël wil tracking technologie ontworpen voor anti-terrorisme inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Met behulp van de technologie hoopt de Israëlische regering mensen op te sporen die in contact zijn geweest met besmette personen.

Dit maakte de Israëlische premier Ben Netanyahu bekend op een persconferentie in Jerusalem. "We beginnen op korte termijn met het gebruik van technologie... digitale middelen die we hebben gebruikt om terrorisme te bestrijden", aldus Netanyahu. Voor het gebruik van de technologie is toestemming gevraagd bij het Israëlische ministerie van Justitie aangezien de maatregelen impact kunnen hebben op de privacy van patiënten.

Privacyzorgen

De maatregelen leiden tot privacyzorgen in Israël. Avner Pinchuk, een privacy expert verbonden aan de Association of Civil Rights in Israël, licht toe dat dit onder meer mogelijk maakt mobiele telefoons van besmette personen in real-time te volgen. Met als doel in kaart te brengen met wie een besmet persoon in contact is geweest en waar deze persoon is geweest.

"Ik maak mij zorgen over deze aankondiging. Ik snap dat we ons in unieke omstandigheden bevinden, maar het lijkt erop dat dit in potentie te ver gaat. Veel hangt af van hun ingrijpend de nieuwe maatregelen zijn", aldus Pinchuk. De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet benadrukt dat het niet de bedoeling is de technologie in te zetten om de naleving van isolatierichtlijnen te controleren.

Verspreiding tegengaan

Israël kondigde onlangs strenge maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Onder meer winkelcentra, hotels, restaurants en theaters zijn tijdelijk gesloten. Ook roept de Israëlische overheid werknemers op thuis te werken tenzij dit niet anders kan. Vitale dienstverlening, apotheken, supermarkten en banken blijven open. Ook wordt mensen geadviseerd afstand tot elkaar te houden.

Terug naar nieuws overzicht