Wouter Hoeffnagel - 17 maart 2020

EDPB: AVG hindert bestrijding van coronavirus niet

EDPB: AVG hindert bestrijding van coronavirus niet image

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hindert de bestrijding van de coronavirus pandemie niet. Dit stelt Andrea Jelinek, voorzitter van de European Data Protection Board (EDPB).

"Databeschermingsregels (AVG) hinderen het gevecht tegen de coronavirus pandemie niet. Ik wil echter benadrukken dat - zelfs in deze uitzonderlijke tijden - de data controller de bescherming van persoonlijke gegevens van personen moet zeker stellen. Een aantal overwegingen moeten daarom in acht worden genomen om zeker te stellen dat zij persoonlijke gegevens wettig verwerken."

"De AVG biedt juridische gronden die werkgevers en gezondheidsautoriteiten in staat stellen persoonlijke data te verwerken in de context van epidemieën, zonder hiervoor toestemming te hoeven vragen van de eigenaar. Dit is van toepassing in gevallen waar het verwerken van persoonlijke data voor de werkgever noodzakelijk is met het oog op de algemene gezondheid of om vitale belangen (Art. 6 en 9 van de AVG) te beschermen of te voldoen aan een andere juridische verplichting", schrijft de EDPB op zijn website.

De volledige verklaring van de EDPB is hier te vinden.