Redactie - 14 maart 2020

Zerto evolueert disaster recovery naar een cloud datamanagement systeem

Zerto evolueert disaster recovery naar een cloud datamanagement systeem image

Zerto is bekend voor disaster recovery en business continuity voor virtuele machines (vm’s) en data. Tegenwoordig richt de specialist zich vooral op continue beschikbaarheid en het migreren van vm’s in combinatie met een effectief gebruik van de (multi)cloud. We spraken hier onlangs over met Director Technical Marketing, Gijsbert Janssen van Doorn.

Software-only leverancier Zerto startte rond 2010 met het leveren van oplossingen voor bedrijven en managed serviceproviders (MSP’s) op het gebied van disaster recovery voor hypervisors, vm’s en de bijbehorende omgevingen. Vooral die van VMware.

Met de opkomst van de cloud biedt de specialist nu ook diensten die draaien rondom workload mobility en het daarbij effectief gebruiken van de verschillende cloudomgevingen. Of dit nu on-premise is, hybrid cloud of de grote public clouds. Hierdoor hebben bedrijven altijd de beschikking over hun bedrijfskritische applicaties en data en zijn deze overal beschermd. Zo voorkomen bedrijven ongewenste downtime en de gevolgen die hieruit voortvloeien.

“Dit is IT Resilience”, zegt Gijsbert Janssen van Doorn. “IT Resilience is ontstaan rondom de hele digitale transformatie en het innovatieproces dat bedrijven nu moeten uitvoeren. Voor dit proces hebben ze niet alleen infrastructuur nodig, maar moeten ze er tegelijkertijd ook op vertrouwen dat alle applicaties, vm’s en data gewoon blijven draaien en beschermd zijn. Pas dan kunnen zij goed innoveren. Met ons IT Resilience Platform proberen we ze bij het innoveren en beschermen te helpen.”

IT Resilience Platform

Het IT Resilience Platform van Zerto biedt een aantal ‘use cases’, zoals Janssen van Doorn het noemt. In de eerste plaats disaster recovery, zodat bedrijven bij een calamiteit weer snel operationeel zijn en over alle data beschikken. Zerto repliceert iedere verandering van data in bijna realtime. Hierdoor kunnen bedrijven, in geval van een onverhoopte calamiteit, alle gegevens herstellen, zonder impact op de dagelijkse business. Ook levert het platform back-up en long-term retention voor bijvoorbeeld compliance.

Andere belangrijke use cases voor het Zerto-platform zijn dus workload mobility en efficiënt gebruik van (multi)cloudomgevingen. ”Ons platform kan alle vm’s of zelfs hele complete datacenters verplaatsen naar een andere omgeving. Of dit nu on-premise is, in een hybrid cloud of naar één van de grote public clouds. Ook kan het platform alle vm’s en data onderling of weer terug naar de bron verplaatsen”, zo gaat Janssen van Doorn verder. “In ons platform zitten daarvoor diverse orkestratiemogelijkheden ingebakken die dit migratiewerk volledig geautomatiseerd uitvoeren.

Hybrid cloud

Het Zerto-platform richt zich voor deze use cases vooral op hybrid cloud. “We zien dat de adoptie van hybrid cloud bij onze klanten het hoogst ligt. Bedrijven houden vaak nog vm’s on-premise, maar zetten ook steeds meer in public cloud of halen ze er weer vandaan. Denk dan vooral aan disaster recovery of back-up. Alleen al vanuit kostenoogpunt zijn juist deze toepassingen interessant. De kosten blijven laag en vm’s en data kunnen tegelijkertijd snel naar andere (cloud)omgevingen worden verplaatst. Klanten bepalen de vm’s en data, waarvan ze denken dat ze in de cloud horen. En ze gebruiken ons platform voor het bewaren en verplaatsen.”

“Eigenlijk is ons platform van disaster recovery en back-up nu naar een cloud datamanagement-systeem geëvolueerd. Helemaal nu we ook analytics hebben toegevoegd. Dat maakt alles compleet. Klanten krijgen daardoor zichtbaarheid over al die workloads en vm’s in alle omgevingen. Dit helpt niet alleen bij het uitvoeren van SLA’s, maar ook bij plannen voor toekomstige handelingen.”

Operationele diensten

Verder is het platform volgens de Director Technical Marketing Zerto ook voor operational services steeds interessanter. “Wij merkten dat klanten ons platform, omdat het zo snel en eenvoudig is, ook voor andere zaken inzetten dan alleen disaster recovery. Bijvoorbeeld voor het weghalen van operationele overhead. Het is mogelijk om heel snel complete vm’s en data in een sandbox te plaatsen. Hiermee kan vervolgens live worden getest voor bijvoorbeeld patch management of vulnerability scans. Zonder dat dit direct invloed heeft op de prestaties van de systemen. Klanten worden steeds innovatiever en gebruiken wat ze voor disaster recovery hebben staan dus ook voor andere zaken. Wij vinden dit zeer interessant en willen hen helpen deze processen te verbeteren.”

Samenwerking public clouds

In zijn cloudaanbod werkt Zerto vanzelfsprekend samen met de grote public cloudpartijen als Microsoft Azure en AWS. Zerto zit in beiden native, zodat klanten die opties nemen voor bijvoorbeeld disaster recovery, automatisch op het Zerto-platfom belanden. Opvallend is verder de innige samenwerking met IBM Cloud. Reden hiervoor is, volgens Gijsbert Janssen van Doorn, dat IBM de grootste aanbieder van VMware-oplossingen en -ecosysteem is. Gezien de sterke band tussen VMware en Zerto is de samenwerking met IBM Cloud vanzelfsprekend. Samenwerking met Google Cloud volgt binnenkort.

Partnerkanaal belangrijk

Zerto biedt zijn platform alleen via het channel aan. Partners zijn voor de specialist heel belangrijk. Zij zorgen voor schaal. ”We hebben twee soorten kanalen”, aldus Janssen van Doorn. “Eén is het traditionele reseller-kanaal. Daarbij kijken we vooral naar de grote infrastructuur-resellers. Vooral die resellers die het totaalpakket leveren. Denk daarbij in Nederland aan SLTN of AnyLinQ.”

Het andere kanaal zijn MSP’s. Deze partners leveren diensten waarbij het Zerto-platform de onderliggende technologie is. In totaal gaat het wereldwijd om ongeveer 450 MSP’s. Voor Nederland zijn dit onder meer KPN en Leaseweb, maar ook Fundaments of Uniserver. “Deze partners zijn interessant voor bedrijven die public cloud willen gebruiken, maar wel meer customer intimacy willen hebben.”

Voordelen voor eindgebruikers

Zerto is dus vooral geschikt voor partijen met een hoge virtualsatiegraad, weinig dataverlies kunnen veroorloven en de impact van dataverlies op hun bedrijfsvoering weten. Dit zijn bijvoorbeeld banken of grote vliegmaatschappijen, maar ook kleinere partijen. “Het grootste voordeel dat wij klanten kunnen geven, is dat we software-only zijn en dus hardware-onafhankelijk. We bieden klanten een flexibel platform dat een laag vormt op de bestaande infrastructuur. Hiermee kunnen ze vm’s repliceren of migeren naar andere (cloud)omgevingen. Daarnaast is ons platform uitermate schaalbaar. Of het nu om 15 of om duizenden vm’s gaat, we schalen automatisch met de omgevingen van klanten mee. Zonder dat dit impact heeft op de productie-omgeving. Met als gevolg natuurlijk dat we ook de kosten omlaag brengen”, zo besluit Janssen van Doorn.

Door: Floris Hulshoff Pol