Wouter Hoeffnagel - 11 maart 2020

Intel: Europese boete van 1,06 miljard euro gebaseerd op fundamentele fouten

De Europese Commissie maakte 'fundamentele fouten' bij het besluit in 2009 om Intel antimededingingsboete van 1,06 miljard euro. Dit stelt een advocaat van Intel in een rechtszaak over de boete.

Intel kreeg in 2009 van de Europese Commissie een boete van 1,06 miljard euro opgelegd wegens het misbruiken van zijn dominante marktpositie. Het bedrijf zou concurrenten hebben uitgesloten van de chipmarkt. De Europese Commissie startte een onderzoek naar Intel na klachten van concurrent AMD. De commissie concludeerde op basis van dit onderzoek van Intel 'directe invloed heeft uitgeoefend op de relaties tussen computerfabrikanten en AMD'.

Kortingen en betalingen

In het specifiek hekelt de Europese Commissie twee werkwijzen van Intel. Enerzijds gaf Intel computerfabrikanten kortingen indien zij voor Intel-chips kozen. Daarnaast zou het bedrijf aan één grote fabrikant directe betalingen hebben gedaan in ruil voor het exclusieve gebruik van Intel chips. De Europese Commissie stelt ook dat Intel computerfabrikanten betaalde om de lancering van producten op basis van alternatieve x86 processors te vertragen.

Toenmalige Eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes zei dat Intel miljoenen Europese consumenten schade heeft toegebracht door concurrenten jarenlang bewust uit de markt te weren.

Rechtszaak

Intel is naar de rechter gestapt om de boete van tafel te krijgen. Het bedrijf werd in 2014 door een rechter in het ongelijk gesteld. Het Europees Hof van Justitie boog zich in 2017 over de zaak en veegde deze beslissing van tafel. De zaak is terugverwezen naar het Gerecht, dat zich nu opnieuw buigt over de vraag of kortingen die Intel heeft gegeven de concurrentie schade hebben toegebracht.

In deze rechtszaak stelt Daniel Beard, advocaat van Intel, dat de Europese Commissie 'fundamentele fouten' heeft gemaakt bij zijn beslissing in 2009. "De commissie heeft een verkeerde aanpak gehanteerd in zijn besluit of een 'as efficient competitor' (AEC) test en hierbij fouten gemaakt", tekent persbureau Reuters op uit de mond van de advocaat. Een AEC test is een economische analyse die helpt te bepalen of een bedrijf met een dominante marktpositie concurrenten die net zo efficiënt of efficiënter zijn via anti-competitieve praktijken uit de markt heeft geduwd.

Intel kan in de zaak rekenen op de steun van Association for Competitive Technology, meldt Reuters. De Franse consumentenorganisatie UFC steunt juist de Europese Commissie. Naar verwachting doet het Gerecht in 2021 uitspraak. De verliezen partij kan beroep aantekenen tegen deze uitspraak.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024