Wouter Hoeffnagel - 11 maart 2020

Aruba introduceert Aruba Air Pass

Aruba introduceert Aruba Air Pass image

Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise, introduceert een nieuwe roamingdienst. De dienst Aruba Air Pass is ontworpen om gebruikers met een mobiel abonnement veilig en automatisch te laten roamen op deelnemende zakelijke wifi-netwerken van Aruba.

De oplossing zorgt voor een probleemloze overdracht tussen mobiele en wifi-netwerken, zonder de kwaliteit of veiligheid van de verbinding aan te tasten. De nieuwe dienst is te combineren met Aruba Air Slice, een Aruba-technologie die de zendprestaties verbetert. Hierdoor zijn telecommunicatiebedrijven in staat hun 5G-dekking uit te breiden naar bedrijven, bellen via wifi mogelijk te maken en gigabit prestaties te leveren.

Slecht bereik in gebouwen

Door de veranderende bouwtechnische voorschriften, energie-efficiënte bouwmaterialen en Low-E-glass worden mobiele signalen in gebouwen steeds meer gehinderd. Het resultaat is een veel slechter bereik. Aruba-gebruikers lossen dit probleem eenvoudig op door gebruik te maken van hun bestaande zakelijke wifi-structuur als kosteneffectief alternatief voor het implementeren van zogenaamde indoor ‘small cells’ of een distributed antenna system (DAS).

Doordat 5G-standaarden aggregatie van zowel 3GPP (3rd Generation Partnership Project) als wifi Radio Access Networks (RAN’s) ondersteunen, zijn telecommunicatiebedrijven wereldwijd in staat wifi te gebruiken als indooropstap naar 5G-diensten voor het leveren van nieuwe zakelijke diensten, zoals network slicing. Die diensten helpen IT-teams vervolgens de adoptie van 5G te versnellen met een kostenefficiënte oplossing die de performance en gebruikerservaring binnen het bedrijf aanzienlijk verbetert.

Passpoint

Een van de technologieën achter Aruba Air Pass is Passpoint. Passpoint is een standaard die is gecreëerd door de Wi-Fi Alliance en die mobiele apparaten in staat stelt zich met hun mobiele inloggegevens automatisch te autoriseren op zakelijke wifi-netwerken. Passpoint wordt ondersteund door bijna alle mobiele apparaten. Door gebruik te maken van Aruba Air Pass, zijn telecommunicatiebedrijven wereldwijd in staat hun bereik te vergroten tot bijna 1,9 miljard vierkante meter, dat wordt bediend door Aruba Air Pass-ready infrastructuur wereldwijd.

Aruba Air Slice is gebaseerd op dezelfde OFDMA-radiotechnologie als die achter de 4G LTE- en 5G NR-radio’s. Door op dynamische wijze radioresources toe te wijzen, zoals tijd, frequentie en spatiale streams, optimaliseert Aruba Air Slice prestaties voor latency-gevoelige applicaties zoals AR/VR, Zoom en Slack, mobiel gamen en realtime IoT-applicaties.

Jeff Lipton, Vice-President of Strategy and Corporate Development van Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise: “De combinatie van Aruba Air Pass en Aruba Air Slice geeft telecommunicatiebedrijven de mogelijkheid om het bereik van hun 5G-netwerken uit te breiden naar bedrijven. Tegelijkertijd verbeteren ze op kostenefficiënte wijze de algehele eindgebruikerservaring. Apparaten die verbinding maken met een zakelijk netwerk dat gebruikmaakt van Aruba Air Pass, kunnen op basis van hun rollen en toestemming hun wifi-verbindingen gebruiken om toegang te krijgen tot applicaties en diensten, zoals bellen en gebeld worden en berichtendiensten.”