Windows Server 2008/R2 ondanks end-of-life nog alomtegenwoordig
07-03-2020

Windows Server 2008/R2 ondanks end-of-life nog alomtegenwoordig

Op 14 januari 2020 heeft Microsoft de ondersteuning voor Windows Server 2008 en 2008 R2 beëindigd. In de praktijk betekent dat het het einde van regelmatige beveiligingsupdates.

Ook al is het populaire serverbesturingssysteem al 12 jaar op de markt, maar toch draait nog steeds een aanzienlijk aantal bedrijven Windows Server 2008 of 2008 R2. In 2018 tweette Ned Pyle (Principle PM bij Microsoft) nog: “Als je bedenkt dat Windows Server ongeveer 70% van alle serverinstanties uitmaakt en WS2008/R2 ongeveer 40% van die pool uitmaakt, is er veel werk aan de winkel!” Ook Docker schreef recentelijk dat naar schatting “70% van alle applicaties nog op WS2008 draait.” Het exacte aantal maakt niet uit: het getal is hoe dan ook significant. ?

Windows Server 2008 is het laatste server OS dat 32bit-applicaties ondersteunt. Die worden nog steeds gebruikt bij veel organisaties, velen ervan hebben geen 64bit-versie. In theorie kun je 32bit-applicaties draaien op 64bit-besturingssystemen omdat ze geacht worden compatibel te zijn, maar de realiteit is vaak anders. WS2008 ondersteunt zelfs, in tegenstelling tot latere versies, ook nog 16bit applicaties, die vaak al helemaal geen moderne vervanger hebben. Bovendien maken deze applicatieplatformen vaak deel uit van de kernprocessen van uw organisatie. Zelfs een ‘lift and shift’ zou niet zonder problemen verlopen, laat staan ??een drastischere migratie. Kort samengevat: er is misschien geen goed alternatief (64bit) voor je applicaties, en duurt een migratie vaak lang en verloopt niet zonder problemen.

Je platformen op besturingssystemen zonder ondersteuning (lees: beveiligingspatches) beschikbaar maken is op z’n zachtst gezegd geen slimme praktijk. Het laatste dat je wil, is je Windows Server 2008-applicatie aan de buitenwereld wordt “blootgesteld”. Je opties beperken zich toch het besturingssysteem upgraden (maar dat is, zoals gezegd, niet vanzelfsprekend), naar een openbare cloud gaan en alsnog het besturingssysteem upgraden of isolatiebeveiligingsmaatregelen instellen.

Een goede oplossing voor dat laatste is het installeren van een beveiligde unified workspace zoals Awingu. De Awingu-gateway maakt via RDP verbinding met uw WS2008/R2-exemplaar en maakt de toepassing die erop draait beschikbaar in HTML5 op het apparaat van de eindgebruiker. Je toepassing wordt volledig geïsoleerd uitgevoerd in de browser, en omdat Awingu verbinding maakt op RDP-protocolniveau maakt de versie van het besturingssysteem als dusdanig niet uit – en dat betekent dat je 16bit-, 32bit- of 64bit-applicaties kan draaien. Daardoor kan je niet alleen blijven werken zoals je dat nu doet, maar kan je dat ook nog eens uiterst veilig doen! Meer weten? Klik hier!

Door: Arnaud Marlière, CMO bij Awingu

Terug naar nieuws overzicht
Security