HPE ontwerpt exascale-supercomputer met twee exaflops aan rekenkracht

05-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

HPE ontwerpt exascale-supercomputer met twee exaflops aan rekenkracht

HPE introduceert een exascale-supercomputer met een kracht van twee exaflops (2000 petaflops). Dit is ongeveer twee miljoen keer krachtiger dan een laptop en tien keer sneller dan de krachtigste supercomputer van dit moment. De supercomputer heet El Capitan en wordt naar verwachting aan het eind van 2022 geleverd aan het Amerikaanse Department of Energy (DOE).

Het nieuwe systeem, initieel aangekondigd in augustus 2019, gebruikt next-generation AMD EPYC processors en AMD Radeon Instinct GPU high-speed memory om de algehele performance te optimaliseren. Deze zijn geschikt voor High Performance Computing (HPC) en Artificial Intelligence (AI) workloads. De performance van twee exaflops vertegenwoordigt een versterking van meer dan 30 procent van de initiële verwachtingen die zeven maanden geleden zijn gepresenteerd.

Data-intensieve workloads ondersteunen

El Capitan gebruikt Cray’s Shasta-architectuur, ontworpen om processor- en acceleratortechnologieën te ondersteunen. Die zijn nodig om performance en schaalbaarheid van nieuwe data-intensieve workloads te vergroten, denk bijvoorbeeld aan modellering, simulatie, analyse en AI.

Systemen als El Capitan zijn een stap richting een nieuwe generatie exascale-supercomputers. Deze zijn 1000 keer sneller dan de petascale-systemen die 12 jaar geleden zijn geïntroduceerd. Naast El Capitan levert HPE twee andere exascale-supercomputers aan het Amerikaanse Department of Energy: Aurora en Frontier.

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

HPC, Hardware