Wouter Hoeffnagel - 04 maart 2020

Medische gegevens van Flevoziekenhuis uitgelekt

Medische gegevens van ruim 4.000 patiënten van het Flevoziekenhuis zijn uitgelekt. De gegevens stonden op een usb-stick die door een medewerker is verloren.

Dit meldt het ziekenhuis op zijn website. De usb-stick is verloren op een parkeerterrein vlakbij de instelling. De gegevensdrager is gevonden door een voorbijganger. Deze bekeek de inhoud en besloot hierop de USB-stick terug te brengen naar het Flevoziekenhuis. Op de gegevensdrager staan medische gegevens van in totaal 4.325 patiënten die bij de gipskamer van het ziekenhuis zijn behandeld voor een botbreuk. Onder meer namen, geboortedata en patiëntnummers zijn uitgelekt. Daarnaast zijn op de usb-stick aantekeningen te vinden over de aard van botbreuken en de wijze waarop patiënten behandeld zijn. Het ziekenhuis meldt dat er geen burgerservicenummers of adresgegevens zijn uitgelekt.

Het ziekenhuis betreurt het incident en meldt dat de medewerker dergelijke gegevens niet op een usb-stick had mogen zetten. “Dit had écht niet mogen gebeuren”, zegt Anita Arts, voorzitter van de raad van bestuur. “Patiëntgegevens mogen alleen opgeslagen worden als dit noodzakelijk is voor de medische behandeling of met voorafgaande toestemming van de patiënt. Beide was hier niet het geval. En áls opslaan van patiëntgegevens al gepermitteerd is, dan moet het veilig gebeuren. We nemen dit zeer serieus. In het Flevoziekenhuis gelden regels omtrent het beschermen van de privacy. Patiënten moeten er op kunnen rekenen dat hun informatie veilig is bij ons. We doen er alles aan om herhaling te voorkomen.”