Markt voor smart speakers gegroeid
29-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Markt voor smart speakers gegroeid

De wereldwijde markt voor smart speakers is in het vierde kwartaal van 2019 met 52% gegroeid. In totaal zijn meer dan 49,2 miljoen exemplaren verscheept.

Dit blijkt uit cijfers van Canalys. De vijf grootste leveranciers zijn Amazon, Google, Baudi, Alibaba en Xiaomi. De bedrijven zagen allen het aantal verscheepte units stijgen. Amazon is marktleider met 15,6 miljoen verscheepte units, een stijging van 38%. Google herovert de tweede plaats met 12,5 miljoen stuks.

canalys-smart-speaker-q4-2019.png

60% meer smart speakers verscheept in 2019

In heel 2019 zijn in totaal 125 miljoen smart speakers wereldwijd verscheept, wat 60% meer is dan in 2018. Het aantal verscheepte units in China is meer dan verdubbeld van 21,9 miljoen in 2018 naar 52 miljoen in 2019. China was hiermee goed voor 64% van de stijging in het aantal verzendingen in 2019, wat toe te schrijven is aan Baidu, Alibaba en Xiaomi. Baidu realiseert een groei van 384% in het aantal verscheepte units tot 17,3 miljoen stuks.

canalys-smart-speaker-2019.png

Canalys voorspelt dat fabrikanten in 2020 hun aanbod diverseren om groei te behouden. "Er is behoefte de productcyclus te versnellen om meer interessante apparaten sneller aan consumenten te leveren en competitief te blijven. Ook is er behoefte aan nieuwe go-to-market strategieën om de omarming van smart speakers door huishoudens te vergroten", aldus senior analist Jason Low van Canalys. "COVID-19 (red: het coronavirus) heeft de inzet van vendoren echter tijdelijk verstoord, waarbij Chinese vendoren de grootste impact voelen. Nu consumenten gebonden zijn aan hun huis is het effect vooral zichtbaar in het offline kanaal. Canalys verwacht dat consumenten op de korte termijn prioriteit geven aan noodzakelijke producten en de aanschaf van niet-essentiële producten uitstellen.

Chinese markt onder druk

Canalys verwacht dat het aantal verscheepte smart speakers in China in het eerste kwartaal van 2020 met 22% daalt. Dit is toe te schrijven aan het coronavirus. Naar verwachting herstelt de markt in het derde kwartaal. Canalys verlaagt zijn groeivoorspelling voor de Chinese smart speaker markt van 19% tot 8%. De wereldwijde groeivoorspelling is verlaagd van 20% tot 13%.

De impact op de wereldwijde leveranciersketen voor smart speakers is naar verwachting van korte duur. "Hoewel stijgende productiekosten een omvangrijk risico vormt, zijn smart speaker vendoren slechts minimaal bezorgd over beperkingen voor productie en levering in verhouding met smartphone- en PC-vendoren. Dit aangezien smart speakers minder complex zijn om te produceren."

Terug naar nieuws overzicht