Wouter Hoeffnagel - 28 februari 2020

Capgemini ondersteunt Europese vitale sectoren met Information Sharing en Analysis Centers

Capgemini ondersteunt Europese vitale sectoren met Information Sharing en Analysis Centers image

Een consortium onder leiding van Capgemini Invent gaat in opdracht van de Europese Commissie vitale sectoren helpen bij de oprichting en verdere ontwikkeling van Information Sharing en Analysis Centers (ISAC’s). Dit is een overlegvorm over cybersecurity waarin organisaties uit dezelfde sector gevoelige en vertrouwelijke informatie kunnen uitwisselen over incidenten, dreigingen, kwetsbaarheden en maatregelen. Doel hiervan is om de uitdagingen te adresseren op het gebied van cybersecurity, waarmee vitale sectoren in de EU nu te maken hebben. Het contract is afgesloten voor een periode van drie jaar.

Het belangrijkste onderdeel van dit nieuwe contract is het ondersteunen van de oprichting en ontwikkeling van bestaande Europese sectorale ISAC's en het bevorderen van de coördinatie tussen deze centra. Dit omvat het opzetten en opstarten van een samenwerkingsplatform, het faciliteren van gemeenschappelijke procedures, het ondersteunen van de versterking van de volwassenheid van ISAC's en het mogelijk maken van de oprichting van nieuwe ISAC's in vitale sectoren. Onder leiding van Capgemini Invent wordt dit project uitgevoerd in een consortium van vijf partners, waarbij technische en sociaal-wetenschappelijke expertise wordt samengebracht. De partners in dit consortium zijn Intrasoft, DFN CERT, Spark Legal Network en TNO, ondersteund door het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

ISAC's verder professionaliseren

Grote Europese spelers op het gebied van energie, financiële dienstverlening, spoorwegen en luchtvaart hebben al een ISAC gevormd. De taak van het project is om deze ISAC's te ondersteunen en verder te professionaliseren, dit alles in nauwe samenwerking met ENISA - voortbouwend op hun werk van de afgelopen jaren. Andere sectoren waarvoor in de toekomst ISAC's worden overwogen, zijn onder meer de zogenoemde “Operators of Essential Services (OES)” zoals gezondheidszorg, scheepvaart en watervoorziening. De betrokken partijen in het consortium zullen de juiste opzet voor een duurzame ISAC bevorderen.

Roeland de Koning, Principal Consultant Public Security bij Capgemini Invent en consortium coördinator zegt: "We hebben een sterk consortium van organisaties en experts op het gebied van ISAC's. Ter ondersteuning van onze aanpak hebben zij hun betrokkenheid duidelijk kenbaar gemaakt door middel van een Letter of Intent. Het meest opvallende is de sterke betrokkenheid van deskundigen van het Nederlandse NCSC, de Europese FI-ISAC en de EE-ISAC, de enige specialisten die uit ervaring kunnen spreken en de geleerde lessen kunnen delen voor toekomstige Europese ISAC's".

Meer informatie over de open platforms van de Europese Commissie rondom samenwerking tegen cyberdreigingen en meer specifiek de samenwerking tussen de Europese industriële sectoren en de exploitanten van essentiële diensten is hier te vinden.