Commvault: combineer het vertrouwde datacenter met de flexibiliteit van de cloud

Edward van der Jagt, Commvault

Commvault: combineer het vertrouwde datacenter met de flexibiliteit van de cloud

Dyon de Bruijne, Commvault

27-02-2020 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

Commvault: combineer het vertrouwde datacenter met de flexibiliteit van de cloud

Commvault is nog steeds de backup-specialist die het al vele jaren is, maar ook een bedrijf dat klanten in de hele breedte helpt met hun data. Cloud speelt daarbij onmiskenbaar een grote rol. Edward van der Jagt (Country Manager) en Dyon de Bruijne (Cloud Consultant) geloven in hybride modellen en multi-cloud.

Commvault is al acht jaar op rij leider in het Gartner-kwadrant voor datacenter backup en recovery. En het is zonder twijfel een grote cloudspeler. “Er zit op dit moment 25 exabyte bij Commvault in de cloud”, geeft De Bruijne tijdens het interview aan. Beide mannen zien de adoptie van cloud bij zakelijke eindgebruikers groeien. Van der Jagt: “Meer workloads verschuiven naar een public of private cloud. Maar het grootste deel staat nog steeds on premise. Die verschillende locaties maken het beheer complexer. Ook heb je te maken met verschillende afspraken met providers. Dat is een uitdaging.”

Van der Jagt geeft aan dat klanten bij de keuze voor cloud een obstakel zien rond security en privacy. “Dat staat bij klanten bovenaan als reden om terughoudend te zijn. Op plek twee staat de integratie met legacy-applicaties. Zeker dat eerste, security en privacy, is een issue dat aanbieders vaak onderschatten. Ze weten niet dat het bij klanten zo nadrukkelijk speelt. Natuurlijk zijn grote datacenters extreem veilig, maar klanten hebben toch het gevoel dat ze grip verliezen.”

Tegelijkertijd omarmen klanten de cloud vanwege schaalbaarheid, flexibiliteit en een eenvoudiger ‘pay per use’-afrekenmodel, schetst Van der Jagt. “Maar dat laatste is ook weer afhankelijk van de termijn van een bepaalde investering. Het is altijd een balans, een kwestie van afstemmen. Wat heb je nodig voor de langere termijn? Wat wil je vanwege privacy en security misschien zelf doen?”

Commvault ziet zijn klanten onder andere voor de cloud kiezen als het om backup gaat. De Bruijne: “Bedrijven en organisaties willen graag naast hun eigen datacenters ergens veilig een kopie hebben. Regelmatig zijn dat de eerste stappen van een bedrijf richting de cloud. Wij kunnen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld ransomware niet wordt doorgegeven richting cloudproviders.” Niet alleen voor backup, ook voor recovery biedt cloud vaak uitkomst. De Bruijne: “Bij een klant in de VS hebben we een recoverytest gedaan met 7 terabyte aan data, verdeeld over 100 VM’s. Ze hadden alleen een backup-kopie in de cloud. Vandaaruit hadden we alles binnen 26 minuten in de lucht voor een prijs van minder dan 35 dollar.” 

Migreren
Zoals Van der Jagt al zei: data staat steeds vaker verspreid, on premise en in meerdere clouds, en dat maakt het beheer complexer. Dat is waar Commvault met cloud orchestration om de hoek komt kijken. Het bedrijf richt zich onder andere sterk op het migreren van data naar, uit en binnen de cloud. De Bruijne: “Ongeacht waar een workload gisteren draaide, waar ie vandaag draait en waar je hem morgen wilt hebben: we maken het volledig portable.” Later in het gesprek komt Van der Jagt daar nog op terug. “Ons platform is wat ons uniek maakt. We spreken over ‘one platform’, waarbij het niet uit maakt waar die data zich bevindt. Klanten hebben met ons Command Center volledig inzicht in en beheer over alle backup-processen. Dat geeft nog een ander voordeel: er is geen lock-in. Naar de cloud gaan is namelijk makkelijk, maar eruit gaan of naar een andere cloudprovider overstappen is vaak lastig. Wij maken dat eenvoudig.”

Vorig jaar vereenvoudigde Commvault zijn aanbod. De Bruijne: “De software is niet veranderd, het commerciële afrekenmodel wel. Onze hele propositie is nu onderverdeeld in zeven modules. We hebben bijvoorbeeld de module backup en recovery. Daar zit alles in: lokale- en cloudapplicaties. Universele licenties, ongeacht de infrastructuur waarop je het wilt draaien en ook encryptie. Voor partners is die eenvoudige structuur veel fijner werken.” Van der Jagt: “Tegelijkertijd hebben we ook een utility-model toegevoegd. Onze partners kunnen de licentie behalve wederverkopen ook als een eigen dienst aanbieden. Commvault draait dan onder de motorkap.”

Indexering
In 2018 lanceerde Commvault zijn oplossing Activate, waarmee bedrijven meer inzicht in en grip op hun data krijgen. Een belangrijke stap voor het bedrijf, schetst Van der Jagt. “Door Activate komen we met andere mensen om tafel te zitten, zoals een HR-director of een legal director. Mede door de AVG is het belangrijk om inzicht in de data te hebben. Onze unieke indexering maakt het mogelijk diep in de data te kijken, onderzoeken te doen en analyses te maken.” De Bruijne: “Welke data heeft welke waarde? Hoe lang moeten documenten wettelijk bewaard blijven? Die indexering helpt weer om data op de juiste plek te laten landen. Je voorkomt daarmee dat data overal en nergens rondzwerft.”

Het moge duidelijk zijn, Commvault gelooft sterk in hybride modellen en in multi-cloud. Ook voor de toekomst. Van der Jagt: “Er zullen altijd voordelen aan blijven zitten om bepaalde systemen en applicaties op locatie te hebben.” De Bruijne is het daar mee eens. “In de toekomst zal het zeker hybride blijven, maar wel met steeds minder workloads on premise. Daarnaast zullen er steeds meer verschillende clouds gebruikt worden. Voor het managen van data heb je dan nog steeds te maken met een hybride vorm.”

Niet in hokjes
Commvault is een bedrijf in beweging. Van der Jagt: “We bestaan nu bijna 25 jaar. Het backuppen van data is altijd onze kern geweest, maar dat verschuift steeds meer richting het helpen met het inzichtelijk maken van data. Je kunt data wel continu laten groeien en op allerlei slimme manieren blijven backuppen, maar je moet ook slim met die data omgaan. Daar helpen we klanten bij.”

Daarin spelen partners een grote rol, benadrukken beide mannen. Van der Jagt ziet het partnerkanaal veranderen. “Steeds meer partners zijn eigenlijk een soort mix tussen reseller van licenties en Managed Service Provider. Ze hebben te maken met klanten die nog steeds Commvault-licenties willen kopen met de gebruikrechten voor onbeperkte tijd. Maar andere klanten willen gebruikmaken van de dienstverlening of het platform. We proberen partners niet in hokjes te plaatsen, want de combinatie van producten en diensten is heel logisch. Door de diversiteit in licentiemodellen kunnen onze partners hun klanten altijd de best passende oplossing aanbieden.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud