Ondernemingsraad politie luidt noodklok over C2000-communicatiesysteem

26-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Ondernemingsraad politie luidt noodklok over C2000-communicatiesysteem

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie luidt bij minister Grapperhaus en korpschef Akerboom de noodklok over het nieuwe C2000-netwerk. De raad wijst op grote problemen met het systeem, die vier weken na de invoering nog niet zijn opgelost.

De COR sluit zich hierbij aan bij politievakbond ACP, die vorige week ook al aan de bel trok over het communicatiesysteem. "Collega's uit de technische hoek, de meldkamers, leidinggevenden op alle niveaus en uiteraard de collega's uit de basisteams hebben hun zorgen met ons gedeeld", staat in een brandbrief, meldt de NOS.

Tijdelijk overstappen op privaat netwerk

De politie in Amsterdam zag zich donderdag genoodzaakt tijdelijk op een privaat netwerk over te stappen, 'omdat tijdens een grote actie met bijzondere diensten problemen ontstonden'. Ook zondagnacht zou de eenheid met problemen hebben gekampt.

De COR wijst echter ook op voorbeelden van politieagenten die spoedassistentie aanvroegen in verband met dreigende situaties, maar geen contact kregen met de meldkamer. "De portofoon is de lifeline voor onze collega's. Voor ons is dit onacceptabel!", schrijft de COR.

Veiligheid van medewerkers waarborgen

Minister Grapperhaus zei eerder dat het systeem 'over het algemeen' werkt. De COR kan zich niet vinden in dit beeld; de raad stelt dat het systeem op veel momenten zelfs slecht functioneert. De COR vraagt de minister en korpschef 'onmiddellijk en onomwonden te erkennen dat de huidige staat van C2000 onvoldoende is om de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen'. Zo verwacht de COR van de korpschef dat hij maatregelen neem om de veiligheid te waarborgen en daarnaast 'grote druk' houdt op de minister als eigenaar van het systeem. De minister moet volgens de COR voor een 'goed en dekkend netwerk' zorgen.

Terug naar nieuws overzicht
Security