Wouter Hoeffnagel - 27 februari 2020

Veel bedrijven brengen brengen mobiele beveiliging in gevaar

Veel bedrijven brengen brengen mobiele beveiliging in gevaar image

Een groot aantal organisaties brengt nog steeds de mobiele beveiliging in gevaar om dingen gedaan te krijgen, waardoor entiteiten in gevaar kunnen komen. Ongeveer vier van de tien respondenten (43 procent) gaven aan dat hun organisatie het afgelopen jaar mobiele beveiliging heeft opgeofferd. Degenen die dat deden, hadden twee keer zoveel kans om schade op te lopen.

Dit blijkt uit de derde jaarlijkse Verizon Mobile Security Index. In feite bleek uit het onderzoek dat 39 procent van de respondenten aangaf dat ze een mobiele-beveiligingslek hadden. 66 procent van de organisaties die te maken hadden met een datalek noemde de impact "groot", en 55 procent zei dat het datalek dat ze ervoeren blijvende gevolgen had.

'Mobiele beveiliging is een prioriteit'

"Vandaag de dag is mobiele connectiviteit belangrijker dan ooit. Organisaties van elke grootte en in alle industrieën vertrouwen op mobiele apparaten om een groot deel van de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren, dus mobiele beveiliging is een prioriteit", zei Bryan Sartin, uitvoerend directeur, wereldwijde beveiligingsdiensten bij Verizon. "De soorten apparaten, de diverse toepassingen en de verdere opkomst van IoT-apparaten maken de beveiliging nog ingewikkelder. Iedereen moet goed nadenken over mobiele beveiliging om zichzelf en zijn of haar klanten te beschermen".

Omdat mobiele aanvallen niet branchespecifiek zijn, bevat de Verizon Mobile Security Index 2020 van dit jaar aanvullende deelrapporten in belangrijke segmenten, waaronder: financiële dienstverlening; gezondheidszorg; productie; publieke sector; detailhandel en kleine en middelgrote ondernemingen. Het rapport bespreekt ook het belang van mobiele beveiliging in cruciale technologieën zoals de cloud en het Internet of Things en hoe de opkomst van 5G de beveiliging zal beïnvloeden. En nu 80 procent van de organisaties zegt dat mobiel binnen vijf jaar zijn belangrijkste toegangspoort tot clouddiensten zal zijn, is het tijd om de mobiele beveiliging aan te scherpen.

Wat moeten organisaties doen?

De voor de hand liggende vraag is: wat moeten organisaties doen? Het rapport wijst gebruikers, apps, apparaten en netwerken aan als de vier belangrijkste mobiele aanvalsvectoren. Het rapport bevat een aantal tips over hoe organisaties zich kunnen beschermen tegen mobiele veiligheidsbedreigingen, waaronder het vaststellen van een 'security-first' focus, het ontwikkelen en afdwingen van beleid en het versleutelen van gegevens die over onbeveiligde netwerken verstuurd worden.

Inzichten uit het rapport:

  • Vijf van de zes (83 procent) respondenten antwoordden 8 of hoger op de vraag hoe cruciaal mobiel is voor het goed functioneren van hun bedrijf (op een schaal van 10 punten).
  • 43 procent van de organisaties heeft de beveiliging opgeofferd, met als belangrijkste redenen tijd (62 procent), gemak (52 procent) en winstoogmerk (46 procent).
  • 20 procent van de organisaties die te lijden hadden onder een mobiel datalek zei dat er een malafide of onveilige wifi-hotspot bij betrokken was.
  • 31 procent van de ondervraagden gaf toe dat er een datalek is ontstaan via een IoT-apparaat.
  • 84 procent van de organisaties zei dat ze steeds meer vertrouwen hebben in gegevens die in de cloud zijn opgeslagen.
  • De uitkomsten van de Verizon Mobile Security Index 2020 zijn gebaseerd op een onderzoek onder meer dan 850 professionals die verantwoordelijk zijn voor het kopen, beheren en beveiligen van mobiele en IoT-apparaten. Het biedt unieke inzichten in het huidige mobiele bedreigingslandschap en wat organisaties doen, of in veel gevallen niet doen, om hun gegevens en belangrijkste systemen te beschermen. Naast de analyse van de experts van Verizon bevat het rapport inzichten en real-world data van de toonaangevende beveiligings- en beheerbedrijven Asavie, IBM, Lookout, MobileIron, NetMotion, Netskope, Symantec, VMWare en Wandera.

De Verizon Mobile Security Index is hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024