Stichting LVO getroffen door ransomware

25-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Stichting LVO getroffen door ransomware

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) is afgelopen week getroffen door ransomware. De toegang tot systemen is tijdelijk afgesloten uit voorzorg.

Dit maakt Stichting LVO bekend op haar website. "Woensdagmiddag 19 februari is er in het datacenter waar de ICT-omgeving van LVO draait een storing ontstaan. Hier is door ICT in samenwerking met de beheerpartij direct op gereageerd", schrijft de stichting. Onderzoek wijst uit dat de ICT-omgeving besmet is met ransomware. Het gaat om nieuwe ransomware die hierdoor niet werd opgemerkt door virusscanners, meldt Stichting LVO. Vermoedelijk doelt de stichting hiermee op het ontbreken van een virushandtekening voor de ransomware, waardoor signature-based anti-virussoftware de ransomware niet herkent.

De systemen AFAS, de elektronische leeromgeving Somtoday en de mailomgeving zijn niet getroffen. Doordat tijdig is ingegrepen is de impact van het virus klein en het gegevensverlies volgens Stichting LVO beperkt. De telefonie is voor het weekend volledig hersteld, wat ook geldt voor werkplekken op veel scholen. Ook kunnen leerlingen, ouders en docenten weer inloggen op Somtoday.

Terug naar nieuws overzicht
Security