Europese zorgen over fusie tussen Google en Fitbit

24-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europese zorgen over fusie tussen Google en Fitbit

De European Data Protection Board (EDPD) is bezorgd over de impact van de overname van de fabrikant van fitness trackers Fitbit door Google. De overname zou een te grote impact hebben op de privacy van gebruikers.

Google maakte in november 2019 bekend Fitbit over te nemen voor 2,1 miljard dollar. Met de overname versterkt Google zijn positie in de markt voor wearables. Indien de overname doorgaat groeit Google uit tot de op vier na grootste fabrikant van wearables. Het bedrijf concurreert dan met Apple, Huawei en Samsung.

'Groot risico voor privacy en databescherming'

De EDPD is een adviesgroep die toezicht houdt op de implementatie van de Europese General Data Protection Regulation en geeft advies aan de Europese Commissie. In een verklaring meldt de EDPD dat een 'mogelijke verdere combinatie en verzameling van gevoelige persoonlijke gegevens van mensen in Europa voor een groot techbedrijf een groot risico voor de privacy en databescherming kan opleveren'.

De adviesgroep roept Google en Fitbit op zich aan de GDPR te houden en de 'databeschermingsvereisten en privacyimplicaties van de fusie op een transparante manier' te onderzoeken. Eventuele privacy- en databeschermingsrisico's moeten vooraf gemitigeerd worden voordat de Europese Commissie zich over de fusie buigt.

Terug naar nieuws overzicht