Wouter Hoeffnagel - 18 februari 2020

Miljoenenclaim dreigt na stopzetten ICT-project Defensie

De ontwikkeling van een nieuw informatiesysteem voor het ministerie van Defensie dreigt te mislukken. De aanbesteding voor het informatiesysteem is tijdelijk opgezet. Een consortium onder leiding van IBM en Atos dreigt met een claim van honderden miljoenen euro's.

Dit blijkt uit interne documenten die in handen zijn van Trouw, De Groene Amsterdammer, EenVandaag en Investico. In 2014 is een plan opgesteld om het huidige IT-systeem van het ministerie van Defensie te vervangen. Het project moet ertoe leiden dat het ministerie een 'informatiegestuurde organisatie' wordt. Het delen van data en snel kunnen duiden van grote hoeveelheden data speelt in een moderne oorlog een steeds belangrijkere rol.

BIT: 'Te grote risico's

Sinds medio 2018 onderhandelt het ministerie met het consortium onder leiding van IBM en Atos. Deze onderhandelingen hebben echter nog niet geleid tot een definitieve toewijzing van het project. Het Bureau ICT-toetsing (BIT) uitte in juni al kritiek op het project. Zo zouden de risico's van een dergelijke omvangrijk project met slechts één leverancier te groot zijn en dreigt Defensie de regie op zowel de kosten als inhoud te verliezen. Het BIT adviseerde waarschuwen te stoppen met het project. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie besloot het project daarom tijdelijk stop te zetten. Visser wil eerst onderzoeken hoe het project verder moet en of het project wellicht opnieuw moet worden aanbesteed.

Dit besluit valt niet in goede aarde bij het consortium onder leiding van IBM en Atos. De partijen stellen dat 100 tot 150 mensen meer dan twee jaar met 'bovenmatige inspanningen' voor de aanbesteding hebben gewerkt. Het consortium nu alsnog uitsluiten voor het project zou ‘niet alleen onredelijk maar ook onrechtmatig zijn’, schreef het consortium eind oktober al aan Defensie. Ook noemt IBM het 'onaanvaardbaar' dat Defensie alsnog afziet van de gunning zonder dat hier vergoedingen tegenover staan. IBM spreekt van vele honderden miljoenen euro's aan schade in gedane investeringen in mensuren, gederfde inkomsten, gemiste orders en reputatieschade.

In een reactie aan Trouw laat het ministerie van Defensie zich weten niet te herkennen in het geschetste beeld. Over lopende aanbestedingen wil het ministerie geen mededelingen doen. IBM en Atos willen tegenover Trouw niet reageren op de berichtgeving.