Nederlandse onderwijsinstellingen doelwit van Iraanse overheidshackers

14-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederlandse onderwijsinstellingen doelwit van Iraanse overheidshackers

Iraanse overheidshackers zijn verantwoordelijk voor verschillende aanvallen op Nederlandse onderwijsinstellingen. Onder meer drie Nederlandse universiteiten en een hbo-instellingen zijn de afgelopen maanden aangevallen. Ook onderwijsinstellingen in andere landen zijn doelwit.

Dit meldt de NOS op basis van onderzoek van consultancybureau PwC. De Iraanse staatshackers zijn naar verluid op zoek naar academische kennis zoals boeken en lesmateriaal, meldt PwC. "Op deze manier wil de Iraanse overheid studenten in dat land voorzien van kennis", zegt Gerwin Naber, hoofd digitaal onderzoek bij PwC, tegen de NOS. "Die is door sancties niet altijd even goed beschikbaar."

Al jaren actief

De aanvallen zijn niet nieuw; twee jaar geleden zijn een negental Iraniërs in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens het hacken van universiteiten. Deze aanvallers vielen ook Nederlandse universiteiten aan. PwC wijst erop dat de infrastructuur achter deze aanvallen nog steeds gebruikt wordt, wat erop wijst dat de groep nog steeds actief is.

De aanvallers bieden buitgemaakt lesmateriaal naar verluid online tegen een lage prijs te koop aan. Ook inloggegevens van studenten zijn doelwit en worden online gepubliceerd. Dit stelt Iraanse studenten in staat in te loggen op digitale bibliotheken van Westerse onderwijsinstellingen. Naar verluid zijn inloggegevens voor in totaal zo'n 5.000 instellingen te vinden.

Bronnen melden aan de NOS dat twee jaar geleden succesvol is ingebroken bij Nederlandse onderwijsinstellingen. Deze universiteiten melden zelf geen verdacht verkeer te hebben waargenomen. Het is onduidelijk of recente uitgevoerde aanvallen net zo effectief zijn geweest als eerder uitgevoerde aanvallen. In veel gevallen is gebruik gemaakt van phishingaanvallen om inloggegevens van studenten te achterhalen.

Terug naar nieuws overzicht
Security