Witold Kepinski - 07 februari 2020

DeltaBlue maakt applicatieontwikkeling makkelijker en betrouwbaarder

DeltaBlue maakt applicatieontwikkeling makkelijker en betrouwbaarder image

DeltaBlue bracht onlangs een zelf ontwikkelde gedistribueerde PaaS-oplossing op de markt. De van oorsprong Vlaamse specialist in digitale transformatie, sinds augustus dit jaar geleid door de Nederlander William Janssen, ziet vooral een afzetmarkt in de applicatieontwikkelsector. “Wij maken alle 'moderne ontwikkelgedachtes en methodieken', zoals serverless programmeren, óók beschikbaar voor traditionele (legacy) applicaties. Daarmee kunnen bijvoorbeeld webshops sneller ontwikkelen en brengen ze hun bestaande applicaties veel makkelijker naar de cloud.”

Ontwikkel en geef je code en laat de rest aan ons over. Dat is kortweg de boodschap van DeltaBlue aan uitbaters van webshops en sites die sneller applicaties willen (door)ontwikkelen of verclouden. “Wij hebben een gedistribueerde PaaS-oplossing als een soort onderlaag”, vertelt Janssen. “We zorgen ervoor dat gedane investeringen in hardware en applicaties niet verloren gaan, maar dat klanten toch gebruik kunnen maken van de laatste cloud native methodes en inzichten. Dat geldt dus ook voor bijvoorbeeld WordPress, want ook dat noemen wij 'legacy'. Of het open-source-ERP-softwarepakket Odoo. Ons platform is (ook) geschikt voor traditionele applicaties, waarbij de database en de applicatieserver nog heel dicht tegen elkaar aan zitten of zelfs één kern vormen."

DeltaBlue heeft voor dit soort traditionele applicatievormen een Platform-as-a-Service (PaaS) dat ontwikkelaars in e-commerce dezelfde gebruikerservaring geeft als wanneer je nu helemaal opnieuw en modern begint met ontwikkelen in de cloud, dus in een 'serverless environment'. “Je hoeft voor onze oplossing ook niet per se een professioneel ontwikkelaar te zijn; je kan net zo goed iemand van de business zijn of een echte designer”, relativeert Janssen. “Wie je ook bent, je hoeft lokaal of waar dan ook niks meer te installeren bij ons. Je krijgt precies dezelfde omgeving als op een professionele IT-productieomgeving en je kan overal in de wereld draaien, waar je maar wil, zelfs gewoon vanaf je laptop. Het enige wat je moet doen, is aangeven waar de code van je huidige applicaties staat. Alles wat daarna komt, inclusief het hosten en schalen en alles daaromheen, doen wij.”

Behoud van investeringen

Natuurlijk doet DeltaBlue ook 'moderne dingen', zoals cloud native applicaties of bijvoorbeeld het equivalent van een AWS Lambda. “Maar wat ons onderscheidt”, verduidelijkt Janssen, “is dat we diezelfde gebruikerservaring en ontwikkelaarservaring óók beschikbaar maken voor traditionele applicaties. Vergeet niet: dat is nog steeds 80 procent van de wereld. Wil je daar wat mee doen, maar sneller, eenvoudiger en misschien ook leuker, dan vragen wij maar één ding: waar staat de code? Alle andere dingen, zoals technologiekeuzes, maken we vervolgens beschikbaar via een webinterface. We gaan dus veel verder dan alleen het hosten van applicaties. Je gaat bij ons naar een portaaloplossing waar je binnenkomt als ontwikkelaar, je configureert je applicatie en wij ondersteunen je door de hele OTAP: de developmentstraat van Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie.”

DeltaBlue ondersteunt bij de gehele application life cycle. Janssen: “Je hoeft bij ons niet meer handmatig te deployen. Met een simpele drag and drop maak je van een acceptatieomgeving een veilige en schaalbare productieomgeving. Met hetzelfde gemak maak je een aparte acceptatieomgeving voor performance, security en – ik noem maar wat – achtergrondkleurtjes in één keer. Alle traditionele rompslomp die je hebt met installatie en vragen van omgevingen, dat is bij ons één simpele klik op de knop en het staat er. Neem als voorbeeld Craft CMS, de ontwikkelaar die veel design agencies als klant heeft. Deze agencies zijn goed in het bouwen van websites op basis van Craft CMS, maar hebben geen idee hoe ze alles moeten installeren, laat staan dat ze bijvoorbeeld klanten kunnen laten testen. Dus ze gaan naar ons platform, maken een account aan en krijgen gelijk een repository waar ze hun code in kunnen stoppen, meer hoeven ze niet te doen. Ze gaan coderen en het is meteen actief. En als ze klaar zijn, drukken ze op een knop en stellen zo'n nieuwe of vernieuwde applicatie beschikbaar voor al hun klanten. Het is een soort next level DevOps, maar dan zonder Ops. Geen operations, maar puur development. Daarom praat ik over serverless. Een loketfunctie voor developers, zo kun je het ook noemen.”

Echt uniek is volgens Janssen dat DeltaBlue de hele application lifecycle van traditionele applicaties ondersteunt. “Dat kan doordat onze oplossing heel rijk is aan API (application programming interface, red.). Het platform werkt met allerlei verschillende soorten ontwikkelingstalen, zoals nodejs, php en Java, maar ook met pakketten als Odoo en zelfs IBM WebSphere-omgevingen. Dat is heel belangrijk om alle koppelingen te kunnen doen. Het product werkt overigens in alle clouds: Google, AWS, Azure, noem maar op. We hebben op dit moment 125 datacenters wereldwijd met elkaar verbonden. Daar hebben we één uniform netwerk overheen neergelegd. Door onze techniek kunnen we ook het datacenter van een klant hier onderdeel van laten uitmaken, en dus lift & shift naar de cloud met bijna zero-downtime uitvoeren. Zonder dat applicaties opnieuw geconfigureerd hoeven te worden.”

Drie pijlers

Het product heeft zich inmiddels bij vele klanten bewezen, het is nu tijd om het platform groots aan de man te brengen. Janssen heeft drie 'pijlers' in gedachten. “We richten ons allereerst op bedrijven – van heel verschillende omvang – die zelf applicaties voor websites ontwikkelen, en die nog niet toe zijn aan volledig serverless of te maken hebben met bestaande software. Bedrijven die dus nog niet alles volledig 'containerized' of cloud native kunnen doen. Dat kan een klein bureautje zijn dat websites maakt op WordPress, maar ook grotere bedrijven die bijvoorbeeld e-commerce applicaties maken op Intershop. Als zo'n klant in Intershop een nieuw project wil opstarten, is hij daar in de huidige situatie gemakkelijk een dag of anderhalf per ontwikkelaar mee bezig, nog afgezien van de weken voordat de test- en productieomgevingen er zijn. Wij hebben dat geabstraheerd tot ongeveer enkele minuten.”

Daarnaast wil Janssen meer partnerships met bedrijven die zelf softwareproducten maken, zoals het net al genoemde Craft CMS. “Softwareontwikkelaars en resellers van softwareproducten verkopen inmiddels via licenties, maar hebben nog niet allemaal een volledig gehoste variant van hun product. Traditionele ISV's kunnen met DeltaBlue hun product in één keer naar de next level brengen: er een SaaS-offering van maken, of zelfs een volledige OTAP-SaaS doen.” Ten slotte is DeltaBlue bezig met traditionele IaaS-providers. “Die leveren nu alleen 'VM-etjes', of bijvoorbeeld een standaard WordPress, dat soort packages. Maar als wij combinaties vormen, dan kunnen die traditionele IaaS-providers in één keer ook voor hún klanten een enorme professionaliseringsstap maken.”

Stevige ambities

De ambities van DeltaBlue zijn stevig. “We zitten in Hasselt en hebben inmiddels ons eerste kantoor in Amsterdam”, besluit William Janssen. “Voor een nieuw kantoor daar zijn we ook personeel aan het werven. Maar we zijn bijvoorbeeld ook in gesprek met investeerders in New York; we hebben al een satelliet-kantoortje in Manhattan. Rond de zomervakantie openen we een office in Londen. Grote plannen, maar ons unieke product rechtvaardigt dat.”

Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski