Wouter Hoeffnagel - 06 februari 2020

Apple is grootste koper van halfgeleiderchips van 2019

Apple is in 2019 de grootste koper van halfgeleiderchips geweest. Het bedrijf kocht 8,6% van alle halfgeleiderchips die wereldwijd zijn geproduceerd. Apple neemt hiermee de eerste positie weer over van Samsung, die 8% van alle chips kocht.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. Original equipment manufacturers (OEM'ers) reduceerde in 2019 hun investeringen in halfgeleiderchips, wat vooral te danken is aan een lagere gemiddelde verkooprijs. Apple neemt de toppositie op de ranglijst over van Samsung, wat te danken is aan het succes van wearables zoals de Apple Watch en AirPods. Huawei staat op de derde positie en doet het ondanks de Amerikaans-Chinese handelsoorlog goed.

Alle partijen in top 5 gaven minder uit

"De partijen in de top 5 zijn in 2019 niet veranderd, maar allen hebben zij hun chipinvesteringen in 2019 teruggedrongen", licht Masatsune Yamaji, senior principal analyst bij Gartner, toe. "De grootste reden was de scherpe prijsdaling van geheugen. Geheugenprijzen waren extreem hoog en een serieuze last voor OEM'ers in 2018 met 45% van hun totale chipinvesteringen. De situatie is in 2019 verbeterd. De top 5 OEM'ers dringen hun uitgaven aan geheugen terug tot 36% in 2019, terwijl zij tegelijkertijd de rekenkracht van hun producten verbeterden met betere processors en meer geheugen."

Wereldwijde onzekerheid en een vertragende economie had een significante impact op kopers van halfgeleiderchips in 2019. Denk hierbij aan de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, de Brexit, het conflict tussen Japan en Zuid-Korea en de demonstraties in Hong Kong. Deze onrust heeft impact op de wereldwijde economie. "Deze macroeconomische omgeving dempt de vraag naar een brede reeks elektronische apparaten. De totale omzet uit elektronische apparaten is in 2019 met 4,7 miljard dollar afgenomen, wat neerkomt op een daling van 0,2% ten opzichte van 2018", aldus Yamaji.

gartner-top10-kopers-halfgeleiders-2019.png

Apple gaf in 2019 12,7% minder uit aan halfgeleiderchips, terwijl Samsung zijn investeringen met 21,4% terugschroefde. Huawei gaf 1,8% minder uit, terwijl Xiaomi als enige zij investeringen opschroefde. Het Chinese bedrijf gaf in 2019 1,4% meer uit aan halfgeleiderchips dan in 2018.