Redactie - 31 januari 2020

Coronavirus heeft impact op technologiemarkten over de hele wereld

De uitbraak van het coronavirus bevindt zich nu in een cruciale fase waarbij de WHO het als een wereldwijd noodgeval verklaart. Hoewel de economische impact van de uitbraak afhangt van hoe lang deze uiteindelijk duurt, begint de impact op technologiemarkten over de hele wereld al naar voren te komen, zegt GlobalData, een onderzoeksbedrijf voor data- en analyse.

Verschillende technologiebedrijven, waaronder Amazon, Microsoft en Apple, hebben nu reisbeperkingen van en naar China opgelegd, terwijl Google haar kantooractiviteiten op het vasteland van China, Hong Kong en Taiwan volledig heeft opgeschort.

Hoewel de tijdelijke sluiting van kantoren in China zeker een impact zal hebben op het productaanbod en ontwikkelingsinitiatieven gericht op het binnenlandse publiek, zal de sluiting van fabrieken een veel grotere impact hebben op de productrelease en de routekaart van deze technologische reuzen.

De meeste van deze technologische reuzen hebben hun productiehubs in China. Een reeks apparaten, waaronder pc-componenten en randapparatuur, en consumentenapparaten zoals iPhones, Echo smart speakers, Xbox en PlayStations worden in China gemaakt.

Foxconn

Gelukkig werkt het merendeel van de productiehubs voor deze apparaten nog, althans voorlopig. Foxconn, een belangrijke fabrikant voor verschillende grote technologiebedrijven, waaronder Apple, Intel, Microsoft en Sony, heeft erop aangedrongen dat het geen productietijden zal aanpassen of zijn fabrieken zal sluiten vanwege de aanhoudende coronavirus-uitbraak. Evenzo heeft Pegatron, een andere prominente fabrikant van pc-componenten en randapparatuur, tot nu toe geen negatieve gevolgen voor zijn productiefaciliteiten op het Chinese vasteland aangegeven.

Nishant Singh, hoofd technologie en telecomgegevens bij GlobalData, zegt: “De productie van deze apparaten en componenten verloopt via een ingewikkelde toeleveringsketen die de regio doorkruist, en daarom kan een langdurige uitbraak de productieverplichtingen drastisch beïnvloeden - dit zal op zijn beurt veranderen invloed hebben op de roadmap van de productrelease van deze technologische reuzen. Zelfs als de fabriekshandelingen voor deze technologiehubs tijdelijk worden opgeschort, zoals bij de Shanghai-fabriek van Tesla is gebeurd, kan de impact van de verminderde productie tot de rest van 2020 doorschieten. "

Hoewel de technologiemarkten in de andere regio's uiteindelijk terugveren en herstellen van de nasleep van de uitbraak, vooral in de tweede helft van het jaar, zal de impact van de uitbraak van het coronavirus voor de binnenlandse technologiemarkt in China drastisch zijn.

Apple

Singh voegt eraan toe: “De uitbraak zal een aanzienlijke impact hebben op de groei van de binnenlandse technologiemarkt. IT-aankopen in China zullen worden getroffen en de verkoop zal naar verwachting drastisch dalen, althans voor dit kwartaal. Dit zou gevolgen hebben voor bedrijven met een grote exposure in China, zoals Apple.”

China is inderdaad een belangrijke markt voor Apple - het staat in de top vijf van smartphoneleveranciers in China (en de enige niet-Chinese verkoper) en verdient bijna 15% van zijn inkomsten uit het land. De verkoop van iPhones in China zal naar verwachting minimaal een maand of zo laag zijn, wat zeker van invloed zal zijn op de volgende kwartaalresultaten van Apple.

Singh vervolgt: “Het is niet alleen de markt voor personal computing die door de uitbraak zou worden getroffen; van ondernemingen in China wordt verwacht dat ze hun IT-aankopen drastisch vertragen, met name hun kapitaaluitgaven voor IT, omdat ze in 2020 worstelen met een uitgeputte productiviteit als gevolg van de uitbraak.”

GlobalData had eerder geschat dat de markt voor enterprise ICT-producten en -diensten in China zou groeien met een samengestelde jaarlijkse groei van 7,9% tussen 2019 en 2023.

Singh legt uit: “Voor de uitbraak hadden we een groei van 8% in 2020 geschat voor de zakelijke ICT-markt in China. De uitbraak zal waarschijnlijk ongeveer 2% van deze groei afscheren, omdat er in dit kwartaal beperkte uitgaven zullen zijn.”

Huawei

Het grootste deel van de uitbraak van coronavirus wordt echter gedragen door technologische reuzen die zijn gevestigd in China, zoals Huawei, ZTE en apparaatfabrikanten zoals Xiaomi corp., Oppo en Vivo. Deze bedrijven hebben ook hun R & D-hubs in China, en de verminderde productiviteit als gevolg van de uitbraak zal de tractie dempen die deze bedrijven begonnen te winnen. Huawei bijvoorbeeld was net erin geslaagd om Apple te verslaan om de op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld te worden en was erin geslaagd een volledig verbod op zijn 5G-netwerk in de EU te voorkomen.

Singh concludeert: "Uiteindelijk lijkt het erop dat de uitbraak niet alleen een test is voor de veerkracht van de Chinese overheid en haar gezondheidszorgsysteem, maar ook het vermogen van de Chinese technologiereuzen om terug te stuiteren."