Wouter Hoeffnagel - 29 januari 2020

Schiphol Telematics zet PrivateAPN van Voiceworks in

Schiphol Telematics kiest voor een op maat gemaakte PrivateAPN (Access Point Name) dienst van Voiceworks. Voiceworks is één van Nederlands grootste aanbieders van geïntegreerde communicatieoplossingen voor de zakelijke markt. Het bedrijf implementeert de oplossing in de komende maanden verder op het terrein van de luchthaven.

Schiphol Telematics (ST), onderdeel van Royal Schiphol Group, is een gespecialiseerde telecomaanbieder die zakelijke klanten bedient in de omgeving van Amsterdam Airport Schiphol. Bedrijven op dit soort locaties stellen specifieke eisen aan hun ICT-leverancier. Om in deze behoefte te voorzien, kiest ST voor een partnership met Voiceworks. De PrivateAPN van Voiceworks staat hierin centraal. De launching customer is ook al bekend: luchtvaartmaatschappij KLM.

Tijdsverlies en ongemakken voorkomen

Door middel van de PrivateAPN dienst worden mobiele apparaten van klanten op het terrein van Amsterdam Airport Schiphol beveiligd verbonden met het bedrijfsnetwerk van Schiphol Telematics. Hierdoor kunnen zij het netwerk van ST op iedere locatie gebruiken via een beveiligde mobiele 3G/4G-verbinding. In de oude situatie moesten medewerkers zelf een verbinding met een Virtual Private Network (VPN) opstarten of waren zij afhankelijk van de aanwezigheid van het vaste of wifi-netwerk.

Door het gebruik van PrivateAPN is deze stap niet meer nodig. Dit voorkomt enerzijds tijdsverlies en ongemakken. Anderzijds stelt het klanten in staat apparaten automatisch en beveiligd te verbinden met het bedrijfsnetwerk op basis van een mobiele verbinding.

Technische specificaties

Het aanbieden van de oplossing wordt mogelijk gemaakt door Cisco. Het op de Cisco Ultra Packet Core gebaseerde Packet Gateway (PGW) platform vormt de basis van PrivateAPN: een netwerkfunctie voor het 4G mobiele core-netwerk. De Cisco Virtualised Evolved Packet Core (vEPC) is een mobiele core-oplossing die gebruikmaakt van Network Functions Virtualisation (NFV) en Software Defined Networking (SDN). Het stelt Voiceworks in staat om op flexibele wijze custom-made oplossingen aan haar klanten te bieden.

Op maat gemaakt

De PrivateAPN is een standaarddienst van Voiceworks. Door het leveren van maatwerk in de vorm van een specifieke PrivateAPN dienst, in samenwerking met verschillende marktpartijen, is er voldaan aan de strenge airport veiligheidsregels. “We zijn enorm trots op dit project”, zegt Arjan van der Oest, Mobile Architect bij Voiceworks. “Niet alleen bieden we een volledig passende oplossing, maar zijn we als bedrijven ook een zeer goede match gebleken. De teams van Voiceworks, Schiphol Telematics, Conscia (ICT netwerk-partner ST), Cisco en KLM hebben op zeer prettige wijze intensief samengewerkt om een complete, op maat gemaakte oplossing te kunnen opleveren.”

Ook Schiphol Telematics is te spreken over de nieuwe oplossing. Klaas Verberg, Managing Director bij Schiphol Telematics: “Onze strategie is erop gericht dat onze klanten altijd en overal een beveiligde connectie hebben met hun bedrijfsnetwerk. Een uitbreiding van ons portfolio met een mobiele oplossing past daar dan ook erg goed in. Het maakt mij extra trots dat we met een groot aantal partijen in staat zijn om een oplossing te bouwen voor een specifieke airport uitdaging.”