Nederlands Kanker Instituut moderniseert netwerkarchitectuur met Aruba

27-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederlands Kanker Instituut moderniseert netwerkarchitectuur met Aruba

De laatste fase afgerond van een ingrijpende transformatie van de netwerkarchitectuur en datacenter van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) is afgerond. Dankzij de moderniseringsslag komt het instituut tegemoet aan de groeiende vraag naar digitale capaciteit bij het onderzoek naar, en de behandeling van kanker. De modernisatieslag is uitgevoerd door Deltics, partner van Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise.

Het NKI is een wereldwijd toonaangevend instituut op het gebied van onderzoek naar en de behandeling van kanker. Met de nieuwe netwerkarchitectuur creërt het instituut een moderne werkplek die onderzoekers en clinici ondersteunt bij hun werkzaamheden. Samen met netwerkpartner Aruba is de veilige overdracht van data tussen onderzoeksteams door NKI vereenvoudigd, terwijl medische teams beter en sneller toegang krijgen tot kritische data. Bovendien maakt NKI hiermee de weg vrij voor verdere digitale innovatie, zoals IoT-toepassingen voor de gezondheidszorg.

De implementatie van de nieuwe netwerktechnologie draagt zo bij aan vergroting van de mobiliteit, betere beschikbaarheid van patiëntgegevens aan het bed, aansluiting van nieuwe medische hulpmiddelen en het gebruik van digitale patiëntendossiers. Ook hoopt NKI met haar nieuwe werkplek toptalent uit de hele wereld te kunnen aantrekken.

Exponentiële groei datasets

NKI heeft de onderzoeks- en behandelactiviteiten verdeeld over twee locaties. Enerzijds gaat het om het Nederlands Kanker Instituut, de onderzoekstak van het instituut waar ongeveer 650 wetenschappers en ondersteunend personeel werkzaam zijn. Anderzijds gaat het om het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (AVL), de behandellocatie waar in totaal 180 medisch specialisten werken.

Roel Sijstermans, hoofd Informatisering en Automatisering: “Data zijn in toenemende mate bepalend voor succes in het onderzoek naar kanker. De omvang van de datasets groeit exponentieel. Knelpunt is niet het verzamelen van data, maar de verwerking en analyse ervan. We hebben nu een netwerk dat dynamisch onderzoek faciliteert. Tot voor kort gebruikten beide locaties voor het werken met grote hoeveelheden data verschillende systemen en applicaties. Om effectiever te kunnen zijn bij wat we doen, is het cruciaal dat we nu beschikken over één eenvoudige netwerkinfrastructuur die ondersteunend is aan het werk van wetenschappers én clinici.”

Verbeterde samenwerking en efficiëntie

Het nieuwe netwerk maakt het voor de onderzoekers die bij het NKI werken – meestal in teams van vijf tot twintig personen –, veel eenvoudiger om grote datasets uit te wisselen. Dit zorgt voor een naadloze samenwerking van teams op kritische projecten.

Voor de medisch specialisten van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis biedt het netwerk een groot aantal functionaliteiten. Zo kunnen clinici gemakkelijk medische gegevens delen en raadplegen – waar of wanneer ze die ook maar nodig hebben. Verder hebben bezoekers en patiënten vrije toegang tot het netwerk en is er op rollen gebaseerde toegangscontrole voor de medewerkers.

Specialistische behandelingen

Sijstermans: “We zijn geen doorsneeziekenhuis. Patiënten uit heel Nederland komen bij ons voor specialistische behandelingen. Daarbij krijgen ze vaak te maken met een patholoog, radioloog, oncoloog en chirurg die in teamverband samenwerken. Het spreekt voor zich dat deze teams moeten kunnen handelen zodra dat nodig is. De nieuwe netwerkarchitectuur zorgt ervoor dat teams altijd toegang hebben tot alle benodigde gegevens. Deze oplossing geeft ons de connectiviteit, betrouwbaarheid en prestaties die wij zochten. Het netwerk is beschikbaar voor patiënten, bezoekers en onderzoekers, en biedt ons tegelijk alle overzicht en controle."

Meer weten? Lees dan hier verder voor de volledige case.

Terug naar nieuws overzicht