ASML boekt meer omzet met stabiele winst

24-01-2020 | door: Redactie

ASML boekt meer omzet met stabiele winst

ASML heeft haar resultaten voor het vierde kwartaal en het volledige jaar 2019 gepubliceerd. De netto-omzet in het vierde kwartaal bedroef 4 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 1,1 miljard euro. De brutomarge was 48,1 procent. 

ASML wist enkele EUV-machines te verkopen wat de omzet deed stuwen. De netto omzet over heel 2019 bedroeg 11,8 miljard euro. De nettowinst bedroeg 2,6 miljard euro.

ASML verwacht een netto-omzet van het eerste kwartaal van 2020 tussen 3,1 miljard en 3,3 miljard euro mey een brutomarge tussen 46 en 47 procent.

Verder kondigt ASML een driejarig aandeleninkoopprogramma aan tot 6 miljard euro(2020-2022) ASML stelt een dividend voor over 2019 van 2,40 euro per aandeel (toename van 14 procent), wat leidt tot een slotuitkering over 2019 van 1,35 euro.

"Onze omzet in het vierde kwartaal bedroeg 4 miljard euro, waardoor de totale netto-omzet voor het jaar op 11,8 miljard euro kwam. We hebben acht EUV-systemen verzonden in het vierde kwartaal en we hebben orders ontvangen voor negen EUV-systemen. Voor ASML was 2019 een andere groeijaar, voornamelijk als gevolg van de sterke vraag naar Logica voor zowel DUV als EUV. We noteerden een orderintake voor EUV van 6,2 miljard euro gedurende het jaar en zagen de invoering van EUV in grootschalige productie. We verwachten dat 2020 opnieuw een groeijaar wordt, zowel in omzet als in winstgevendheid, aangedreven door de vraag van EUV en onze Installed Base-activiteiten. De Logic-markt zal naar verwachting sterk blijven in 2020, dankzij investeringen in 5G en krachtige computertoepassingen. In de geheugenmarkt beginnen onze klanten de eerste tekenen van herstel te zien,", aldus ASML President en Chief Executive Officer Peter Wennink (foto).

ASML meldt tot slot niks over het feit dat het onder de druk van de VS en de Nederlandse regering zou staan om geen chip machines aan China te verkopen. China waarschuwt dat een exportverbod de handelsrelatie met Nederland kan schaden.

Terug naar nieuws overzicht