Gebruikte smartphones winnen aan populariteit

26-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Gebruikte smartphones winnen aan populariteit

Het aantal verscheepte gebruikte smartphones - zowel tweedehands als refurbished modellen - is afgelopen jaar gestegen naar 206,7 miljoen stuks. Dit is een stijging van 17,6% ten opzichte van 2018, toen 175,8 miljoen gebruikte smartphones werden verscheept.

Dit blijkt uit cijfers van IDC. De stijging zet naar verwachting door tot 332,9 miljoen stuks in 2023 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 13,6% van 2018 tot 2023.

Balans tussen functionaliteit en prijs

De groei is toe te schrijven aan de groeiende vraag naar gebruikte smartphones, die vaak aanzienlijk goedkoper zijn dan nieuwe modellen. IDC stelt dat fabrikanten moeite hebben nieuwe modellen te ontwerpen die een goede balans bieden tussen functionaliteiten en prijs. IDC verwacht dat de uitrol van 5G-netwerken en 5G-smartphones impact gaat hebben op de markt. Zo zullen smartphonegebruikers hun 4G-modellen in toenemende mate omruilen voor 5G-exemplaren.

In contrast met de recente krimp op de smartphone markt laat de markt voor gebruikte smartphones wereldwijd geen tekenen van krimp zien. "Refurbished en gebruikte apparaten blijven een kosteneffectief alternatief bieden voor zowel consumenten en bedrijven die geld willen besparen op de aanschaf van een smartphone. Het vermogen van vendoren om betaalbaardere refurbished modellen aan te bieden in markten waarin zij normaal niet aanwezig zijn helpt deze spelers zowel hun merk als ecosysteem van apps, services en accessoires te laten groeien", licht Anthony Scarsella, research manager voor IDC's Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, toe.

idc-gebruikte-smartphones-2018-2023.png

Kostenbesparingen blijft voor groei zorgen

Hoewel ook compliance met regelgeving en milieu-initiatieven zorgen voor groei in de markt voor gebruikte smartphones, zijn kostenbesparingen de belangrijkste drijver van groei in de markt. "We denken dat het vermogen om een bestaand apparaat te gebruiken om de verkoop van een nieuw of gebruikt apparaat te financieren de meest cruciale rol zal spelen in de groei van de markt voor refurbished telefoons. Inruilwaarde in combinatie met een groeiend aantal financieringsvormen zijn de twee belangrijkste drijvers voor de refurbished markt", zegt Will Stofega, programmadirecteur Mobile Phones bij IDC.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware