Apple uit kritiek op EU-plan voor universele oplader

24-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Apple uit kritiek op EU-plan voor universele oplader

Apple is kritisch over het plan van de Europese Unie (EU) voor een universele oplader voor smartphones, tablets, e-readers en andere draagbare apparatuur. De EU wil met de universele oplader de hoeveelheid elektronisch afval terugdringen. Apple stelt echter dat het plan juist leidt tot meer elektronisch afval en daarnaast innovatie in de weg staat.

De EU pleit al jaren voor een universele oplader. Android-smartphones maken al langer gebruik van een USB-C-connector voor opladers. Apple hanteert echter zijn eigen gepatenteerde Lightning-connector. Vorige week pleitte de EU opnieuw voor een universele oplader. Deze oproep lijkt dan ook vooral aan Apple gericht.

Apple geeft echter tegenover de BBC te kennen niets te zien in een dergelijke universele oplader. Het Amerikaanse techbedrijf stelt inmiddels meer dan een miljard apparaten met een Lightning-ingang te hebben geleverd. Indien het bedrijf moet stoppen met het gebruik van de Lightning-connector leidt dit volgens Apple dan ook tot een 'ongeëvenaarde hoeveelheid elektronisch afval'. Ook wijst Apple op de beschikbaar van verloopstukjes om zijn apparatuur aan te kunnen sluiten op USB-C.

Terug naar nieuws overzicht