Gartner: 69% van het routinematige werk van managers is in 2024 geautomatiseerd

25-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: 69% van het routinematige werk van managers is in 2024 geautomatiseerd

69% van het routinematige werk dat managers op dit moment uitvoeren is in 2024 geautomatiseerd. Vooral de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) en techologieën zoals virtuele persoonlijke assistente en chatsbots op de werkvloer neemt snel toe.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "De rol van manager verandert in de komende vier jaar compleet", licht Helen Poitevin, research vice president bij Gartner, toe. "Managers besteden op dit moment tijd aan het invullen van formulieren, updaten van informatie en goedkeuren van workflows. Door deze taken met AI te automatiseren zijn zij minder tijd kwijt aan het beheren van transacties en kunnen zij meer tijd investeren in leren, performance management en het opstellen van doelstellingen."

Rol van manager verandert

AI en opkomende technologieën veranderen de rol van de manager. Gartner verwacht dat werknemers meer verantwoordelijkheid en invloed krijgen, zonder dat zij hierbij managementtaken toegewezen krijgen. Applicatieleiders die zich richten op innovatie en AI zijn verantwoordelijk voor het verbeteren van de werknemerservaring, ontwikkelen van nieuwe vaardigheden door werknemers en het opbouwen van organisatorische competenties in het verantwoordelijk gebruik van AI.

"Applicatieleiders moeten een geleidelijke transitie ondersteunen naar een toenemende automatisering van managementtaken naarmate deze functionaliteit beschikbaar wordt in meer bedrijfsapplicaties", aldus Poitevin.

AI stimuleert diversiteit op de werkvloer

Bijna 75% van de verantwoordelijken voor recruitment verwacht dat een tekort aan talent een grote impact zal hebben op hun organisatie. Bedrijven ervaren al enkele jaren een omvangrijk te kort aan talent. Gartner adviseert bedrijven onder meer te overwegen zich te richten op potentiële werknemers met beperkingen, wat volgens het onderzoeksbureau een goede bron van talent kan zijn. AI en andere opkomende technologieën kunnen deze groep werknemers ondersteunen.

Gartner verwacht dat organisaties die actief mensen met beperkingen inzetten een 89% hoger werknemersbehoud, een 72% hogere werknemersproductiviteit en 29% hogere winstgevendheid realiseren. Ook verwacht het onderzoeksbureau dat het aantal werknemers met beperkingen dat aan het werk is verdrievoudigd zal zijn. De belangrijkste oorzaak hiervan is de inzet van AI en opkomende technologieën om barrières tot de arbeidsmarkt weg te nemen. Organisaties die werknemers met beperkingen niet omarmen, lopen in 2022 achter op concurrenten waarschuwt Gartner.

Terug naar nieuws overzicht