VN-rapporteur: Hack van smartphone Amazon-CEO Bezos hangt samen met moord op journalist Khashoggi

Jeff Bezos

23-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

VN-rapporteur: Hack van smartphone Amazon-CEO Bezos hangt samen met moord op journalist Khashoggi

Het hacken van de smartphone van Amazon-CEO Jeff Bezos (foto) door Saudi-Arabië hangt samen met de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Dit denkt Agnès Callamard, de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke liquidaties. Khashoggi werkte tot zijn door voor de Amerikaanse krant, waarvan Bezos eigenaar is.

Callamard roept samen met David Kaye, de speciale VN-rapporteur voor vrijheid van meningsuiting, op tot een diepgravend onderzoek naar de hack van de smartphone van Bezos. Verschillende Britse en Amerikaanse kranten meldden woensdag dat de smartphone van Bezos is gehackt na een WhatsApp-gesprek met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

WhatsApp-gesprek

De kroonprins en Bezos voerden naar verluid op 1 mei 2018 via WhatsApp een gesprek. Bezos kreeg tijdens die gesprek een video toegestuurd. In de uren die hierop volgde zou een grote hoeveelheid data van de smartphone van Bezos zijn gekopieerd. Een jaar geleden publiceerde The National Enquirer privéberichten en -foto's van Bezos waaruit bleek dat hij een affaire had, wat uiteindelijk tot een echtscheiding heeft geleid.

Bezos liet in een reactie op de berichtgeving van de Britse tabloid een onderzoek uitvoeren naar zijn smartphone. De conclusie van dit onderzoek luidt dat de kans 'zeer groot' is dat Saudi-Arabië toegang had tot de smartphone en data hierop. Saudi-Arabië ontkent deze aantijgingen overigen. AMI, de uitgever van The National Enquirer, ontkent daarnaast dat de privéberichten en -foto's door Saudi-Arabië zijn aangeleverd.

Gerichte surveillance

Callamard en Kaye uiten hun zorgen over de berichtgeving. "De aantijgingen bevestigen andere rapportages die wijzen op gerichte surveillance van potentiële tegenstanders en hen die van breder strategisch belang zijn voor de Saudische autoriteiten, waaronder inwonenden en niet-inwonenden", aldus de VN-rapporteurs. De rapporteurs wijzen onder meer op het gebruik van prominente spyware die ook in andere surveillance gerelateerd aan Saudi-Arabië is gebruikt.

"Deze aantijgingen zijn ook relevant in het lopende onderzoek naar claims dat betrokkenheid van de kroonprins bij de moord in 2018 op de Saudische Washington Post journalist Jamal Khashoggi", aldus de Callamard en Kaye. De rapporteurs roepen daarom op tot een diepgravend onderzoek naar de hack en eventuele betrokkenheid van de Saudische kroonprins hierbij. 

Terug naar nieuws overzicht
Security