Mendix presenteert Low-Code Manifest

Johan van der Haan

23-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Mendix presenteert Low-Code Manifest

Mendix, onderdeel van Siemens, presenteert het Low-Code Manifest. In dit document omschrijft het bedrijf de belangrijkste ideeën en principes beschreven die volgens haar een betrouwbaar low-code platform definiëren.

De druk vanuit concurrenten om te digitaliseren is sterker dan ooit. Toch hebben slechts weinig organisaties de technische capaciteiten en ontwikkelaars in huis die nodig zijn om succesvol te kunnen innoveren. Het low-code platform is ontwikkeld om het proces van software-ontwikkeling te stroomlijnen en te versnellen en in het bijzonder om al het menselijke kapitaal te benutten en de juiste vaardigheden bij te brengen. Dit laatste is een serieuze zorg van CEO’s. Hiervoor biedt het een omgeving waarbinnen op een agile manier samen software kan worden ontwikkeld. Het Low-Code Manifest geeft aan wat een platform zou moeten kunnen leveren en wat volgens analisten de toekomst is van software-ontwikkeling.

Negen principes van low-code applicatie-ontwikkeling

Meer dan tien jaar geleden zijn de oprichters van Mendix gestart met het bouwen van een model-driven ontwikkelplatform. Zij hanteren hierbij een serie principes om software-ontwikkeling beter te laten aansluiten bij de business-eisen, en zowel ontwikkeling als beheer tegelijkertijd te vereenvoudigen. Deze principes deelt Mendix in het Low-Code Manifest.

Het Low-Code Manifest behandelt vijf pilaren voor applicatie-ontwikkeling die de basis vormen onder de negen principes van low-code applicatie-ontwikkeling.

1. Focus op business impact.
Zorg voor afstemming, duidelijkheid en realiseer snel succes.

2. Maak van iedereen in de organisatie een ‘maker’.
Maak gebruik van alle denkkracht binnen de organisatie.

3. Doe alles met een agile mindset.
Zorg voor kleine teams, ontwikkel voor de cloud, implementeer snel en vaak.

4. Benut bestaande bronnen.
Gebruik zaken die er al zijn en begin niet standaard met het bouwen van iets nieuws.

5. Verbind alles met elkaar.
Zorg voor APIs, integraties en nieuwe manieren om toegang te bieden tot data. Wees open en toegankelijk.

“Door onze belangrijkste principes te combineren definiëren we een nieuwe manier voor de creatie van software. Hiermee wordt al het aanwezige talent benut zowel vanuit de business als vanuit de kant van IT”, vertelt Johan den Haan, chief technology officer bij Mendix. De principes bevorderen volgens Den Haan samenwerking van het begin tot het einde. Ook dragen zij bij aan het realiseren van agile workflows en DevOps.

In de komende weken geeft Mendix meer diepgaand inzicht in elk van de negen principes vanuit zowel business als technisch perspectief. De experts van Mendix lichten toe hoe zij tot de principes zijn gekomen, waarom elk principe belangrijk is, hoe ze in de praktijk werken en hoe de principes samen tot succes leiden in onze verbonden, digitale wereld. Meer informatie over het Low-Code Manifest is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht