Reuters: Apple zag onder druk van FBI af van end-to-end encryptie voor iCloud backups

22-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Reuters: Apple zag onder druk van FBI af van end-to-end encryptie voor iCloud backups

Apple geeft klanten onder druk van de FBI niet de mogelijkheid backups die in iCloud zijn opgeslagen volledig te versleutelen. De Amerikaanse opsporingsinstantie vreest dat een dergelijke versleuteling onderzoeken kan schaden.

Dit meldt Reuters op basis van zes anonieme bronnen. Het gaat om één medewerker van de FBI, drie voormalig medewerkers van de opsporingsdienst, een huidige medewerker van Apple en een voormalig werknemer van het techbedrijf. Apple informeerde de FBI twee jaar geleden van plan te zijn gebruikers end-to-end encryptie te bieden voor backups in iCloud. Dit betekent in de praktijk dat backups uitsluitend op het systeem van de gebruiker worden versleuteld en ontsleuteld. Apple krijgt de encryptiesleutel hierdoor niet in handen en is niet in staat de gegevens te ontsleutelen.

Bezwaren

In gesprekken met tussen Apple en de FBI die hierop volgden uitten vertegenwoordigers van de FBI naar verluid bezwaren tegen het plan. Zo zou een dergelijke versleuteling de meest effectieve methode om bewijsmateriaal te verzamelen tegen verdachten met een iPhone onbruikbaar maken.

De bronnen melden dat Apple een jaar later van het plan afzag. Reuters kon overigens niet exact vaststellen waarom Apple tot dit besluit is gekomen. Een bron binnen Apple meldt echter: "De juridische afdeling stopte dit, voor de redenen die je je kunt voorstellen." Deze bron noemt de FBI echter niet bij naam als een factor die in dit besluit een rol speelde.

Geen criminelen beschermen

Ook stelt dat bron dat Apple niet het risico wilde lopen door Amerikaanse ambtenaren beschuldigd te worden criminelen te beschermen. "Zij besloten de beer niet langer te prikken", aldus de bron. Hij verwijst hiermee naar een eerder juridische strijd tussen Apple en de FBI in 2016 over toegang tot een iPhone van één van de verdachte van een grote schietpartij in San Bernardino, Californië. De FBI liet deze zaak uiteindelijk varen nadat een commerciële partij in staat bleek toegang te geven tot de iPhone.

Een andere bron noemt overigens als ook een andere mogelijk reden voor Apple om van end-to-end encryptie voor iCloud backups af te zien. Zo zou Apple vrezen dat veel gebruikers zichzelf onbedoeld zouden uitsluiten uit hun iCloud backups, waardoor zij niet meer bij hun backups kunnen.

Terug naar nieuws overzicht
Security