Google- en Alphabet-topman Sundar Pichai pleit voor reguleren van AI

21-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Google- en Alphabet-topman Sundar Pichai pleit voor reguleren van AI

Sundar Pichai, CEO van Google en Alphabet, roept op tot het reguleren van kunstmatige intelligentie (AI). Verschillende segmenten van AI-ontwikkelingen waaronder zelfrijdende voertuigen en zorgtechnologie vereist op maat gemaakte regelgeving. Wel pleit Pichai hierbij voor een 'verstandige aanpak'.

Pichai doet zijn uitspraken in een artikel in de Financial Times. "Het staat naar mijn mening buiten kijf dat AI gereguleerd moet worden. Het is te belangrijk om dat niet te doen. De vraag is alleen hoe je dit aanpakt", schrijf Pichai.

Interne AI-richtlijnen

Dit was volgens de topman voor Google in 2018 aanleiding eigen AI-richtlijnen te publiceren om ethische ontwikkeling en gebruik van AI te ondersteunen. Dezee richtlijnen zijn bedoeld om vooroordelen tegen te gaan, grondige veiligheidstesten uit te voeren, privacy centraal te stellen bij het ontwerp en mensen verantwoordelijk te maken voor de technologie. Ook heft het bedrijf tools ontwikkeld die de naleving van deze richtlijnen controleren.

Regelgeving vanuit de overheid speelt volgens Pichai echter ook een belangrijke rol. Onder meer de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) kan hiervoor als basis dienen. "Goede regulatieve raamwerken nemen veiligheid, uitlegbaarheid, eerlijkheid en verantwoordelijkheid in acht om zeker te stellen dat we de juiste tools op de juiste manier ontwikkelen. Verstandige regelgeving moet ook een proportionele aanpak hanteren en potentiële schade balanceren, zeker in risicovolle gebieden zoals sociale kansen", aldus Pichai.

Het volledige artikel van Pichai is hier te vinden. 

Terug naar nieuws overzicht