ACM: Mobiel internet moet in de hele EU tegen dezelfde voorwaarden beschikbaar zijn

21-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

ACM: Mobiel internet moet in de hele EU tegen dezelfde voorwaarden beschikbaar zijn

Telecomaanbieders moeten klanten bij mobiel internet in alle lidstaten van de Europese Unie (EU) dezelfde voorwaarden bieden. Dit betekent onder meer dat providers verplicht zijn bijvoorbeeld 4G aan te bieden op plekken waar dat mogelijk is. Dat gebeurt op dit moment niet altijd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft telecomproviders vier weken te tijd om hun werkwijze aan te passen.

Bij het principe 'roam like at home' geldt het uitgangspunt dat klanten binnen de EU dezelfde diensten kunnen gebruiken als thuis tegen dezelfde voorwaarden. Onderzoek van de ACM wijst echter uit dat dit niet altijd het geval is. De ACM stelt dat klanten in het buitenland hierdoor wel betalen voor 4G-diensten, terwijl zij hiervan geen gebruik kunnen maken.

Bestuurslid van de ACM Henk Don wijst op de onmisbare rol van internet in onze samenleving, ook in het buitenland. "We hebben geconstateerd dat een aantal telecomaanbieders bij roaming binnen de EU een lagere internetkwaliteit aanbiedt dan in Nederland, terwijl diezelfde kwaliteit wel beschikbaar is. Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder haperingen Netflix te bekijken in HD-kwaliteit. We willen dat aanbieders er voor de start van de voorjaarsvakantie voor zorgen dat ze de beste kwaliteit mobiel internet bieden die beschikbaar is. Als 4G beschikbaar is, moeten klanten die thuis ook 4G hebben, daarvan gebruik kunnen maken", aldus Don.

Terug naar nieuws overzicht