Nog hele jaar tekort aan Intel Xeon processors

20-01-2020 | door: Redactie

Nog hele jaar tekort aan Intel Xeon processors

Het chiptekort bij Intel kan nog heel het jaar voor voorraadproblemen zorgen bij de grote IT-leveranciers. De grote cloudproviders kapen de serverchips weg. De Britse technologiesite The Register kreeg een intern document van HPE in handen waar het bedrijf spreekt over 'leveranciersbeperkingen' voor Intel Cascade Lake onderdelen. Dat is de meest recente chiparchitectuur van het bedrijf, uit 2019. Omdat die beperkte leveringen doorheen 2020 kunnen blijven duren raadt het bedrijf haar werknemers aan om klanten richting de iets oudere Skylake chips uit 2017. Op de nieuwe generatie is het immers lang wachten.

HPE bevestigt aan The Register de problemen, specifiek met de Xeon processors op Cascade Lake. Dat zijn de chips die worden gebruikt in servers. Het bedrijf zegt dat leverancier Intel volop werkt aan het probleem. Maar volgens bronnen van de site komen de problemen evengoed voor bij de andere grote spelers zoals Dell en Lenovo.

Dat Intel onvoldoende chips kan produceren is opmerkelijk gezien de servermarkt krimpend is. Maar er zijn wel twee verklaringen. The Register wijst er op dat Intel afgelopen jaar haar handen vol had met het op gang brengen van haar 10 nanometer chips, wat mogelijk impact had op de productie van de oudere 14 nanometer chips waarvan nu een tekort is.

Maar wat nog meer meespeelt is dat grote cloudspelers zoals Google, Amazon, Microsoft, Facebook en andere spelers met de grote voorraad gaan lopen. Zij breiden hun serverparken continu uit en zijn daarom de belangrijkste klanten voor Intel. Dat maakt dat kleinere spelers, ook al gaat het om grote pc- en serverfabrikanten, op de tweede plaats komen en langer moeten wachten op onderdelen.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht