Canalys: Lenovo, HP en Dell domineren steeds meer de PC industrie

Canalys: Lenovo, HP en Dell domineren steeds meer de PC industrie

Canalys: Lenovo, HP en Dell domineren steeds meer de PC industrie

20-01-2020 | door: Witold Kepinski

Canalys: Lenovo, HP en Dell domineren steeds meer de PC industrie

De wereldwijde pc-markt boekte in 2019 eindelijk weer een groei. Inclusief desktops, notebooks en werkstations, werden 268,1 miljoen eenheden verzonden, een stijging van 2,7% ten opzichte van 2018. De groei wordt vooral veroorzaakt door de grootste drie pc-leveranciers, die nu goed zijn voor tweederde van alle zendingen.

Voor het hele jaar loopt Lenovo voorop met 64,8 miljoen verzonden eenheden, terwijl HP nauw achterbleef op 63,0 miljoen, met respectievelijk 8,6% en 4,7% groei. De derde plaats Dell overtrof ook de markt met een groei van 5,3% en leverde 46,5 miljoen pc's op. Apple en Acer behielden de vierde en vijfde plaats, hoewel Acer de enige verkoper in de top vijf was die vanaf 2018 daalde.

Zakelijke markt floreert

De PC business had een fatsoenlijk kwartaal, aldus Ishan Dutt, Canalys Analyst. “Dit is indrukwekkend gezien de recordgroei in het derde kwartaal. Ondanks problemen met de toeleveringsketen blijven leveranciers goed gestemd, vooral in de zakelijke sector. De voortdurende inspanningen van Intel om het aanbod te verbeteren zullen helpen het volume in 2020 te handhaven, maar het is onwaarschijnlijk dat beperkingen snel zullen verdwijnen. Het resultaat is echter de upgrade-mogelijkheden die OEM's hebben bij MKB-bedrijven die vernieuwingen hebben uitgesteld in afwachting van nieuwe chipsets."

Trump

Ondanks een economische vertraging bleven de Verenigde Staten een gezonde markt voor pc-zendingen, met een groei van 7,0% op jaarbasis tot 17,9 miljoen eenheden in het vierde kwartaal. Het besluit van de Trump regering om voorgestelde tariefsverhoging voor Chinese hardware import uit te stellen leidde tot hogere uitgaven dan verwacht tijdens de cruciale feestdagen, waardoor retailers extra voorraad konden opnemen.

Brexit

In Europa bleef de Brexit een kritiek probleem in het vierde kwartaal. Zendingen groeiden met ongeveer 2% in EMEA, onder het wereldwijde gemiddelde. Bedrijven in het VK hebben nu nu tenminste zekerheid op korte termijn, aangezien het VK op 31 januari 2020 de EU verlaat, ook al is een handelsovereenkomst op lange termijn nog ver weg. Zendingen van pc's zullen waarschijnlijk versnellen naarmate kanalen voorraad opbouwen vóór de vertrekdatum van het VK, omdat distributeurs nerveus zijn over de daaropvolgende productvertragingen tussen Noord-Ierland en de rest van het VK.

HP en Xerox

"Het is onwaarschijnlijk dat 2020 het succes van 2019 zal herhalen. Macro-economische factoren blijven de pc-industrie zwaar beïnvloeden, omdat naar verwachting de belangrijkste markten, zoals de VS, Japan en India, het grootste deel van het jaar minder zullen presteren. Het toevoegen van onzekerheid aan de markt is een mogelijke verstoring voor HP, die nog steeds het doelwit is van een vijandige overname door Xerox", zegt Rushabh Doshi, onderzoeksdirecteur van Canalys. “5G en opvouwbare displays zullen wat opwinding brengen voor anders iteratieve upgrades. Verkopers van deze devices blijven echter voor beide functies in een experimentele fase. Het is onwaarschijnlijk dat de vraag zal groeien tenzij apparaten van de tweede of derde generatie een zekere mate van duurzaamheid kunnen aantonen. Aan de andere kant is er een ecosysteem gereedheid van netwerkexploitanten en cloudproviders nodig om het waardeaanbod van deze apparaten te rechtvaardigen. De algemene acceptatie van 5G en opvouwbare displays duurt daarom nog steeds een goede twee tot drie jaar."

Terug naar nieuws overzicht